5 ВИДА ДЕТСКО МРЪНКАНЕ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕГО: МРЪНКАНЕ, ЗАД КОЕТО СТОИ РЕАЛЕН ПРОБЛЕМ

Тъкмо изглежда, че всичко е наред, всички са нахранени и измити, и пак до нас достигат оплаквания от злата съдба. Или оплаквания липсват, но пък детето говори с такава интонация, че може да извади душата на всички вкъщи, а и успешно да си изпроси пари в метрото.

Природата, разбира се, неслучайно е снабдила децата с такова мощно средство за влияние като мрънкането. Най-често възрастните действително не виждат онова толкова важно нещо, което влияе дотолкова на момиченцето, че го кара да използва в речта си ултразвук.

Това важно нещо може да бъде детската ревност, страхът от раздялата, безпокойството, свързано с триглавия змей, който живее под леглото. Детето само по себе си може да не разбира напълно кой е източникът на собствената му тревога и тогава мрънкането се превръща в начин да се намали вътрешното напрежение.

Американският педагог Е. Льо Шан в книгата „Когато детето ви подлудяв” описва следния случай: мъж седи до басейна и държи на коленете си малко момиченце, чието братче постоянно мрънка, иска да се къпе или пък нова топка за игра или там нещо друго, но затова пък спешно. В същото време погледът му е прикован към коляното на бащата и става ясно, че работата не е в топката и къпането, а в ревността към сестра му.

Какво да се направи?Детето не се успокоява, при все че Ви се струва, че всичко вече вкъщи е добре: приключил е курсът химиотерапия на баба му, брат му скоро се прибира от горещата точка, а след неделя чакате да са готови документите за развода със съпруга Ви? Какво да кажа – Вие всъщност сте особено ненаблюдателни. Всеки семеен проблем (да, дори онези, за които Вие шепнете в кухнята вечер) поражда у децата чувство за неувереност и дори за вина. Поговорете с детето, успокойте го, дайте отговор на измъчващите го въпроси, дори за това „можеш ли да умреш, ако те ухапе муха по челото”. Всъщност, в това отношение могат да Ви помогнат съвети в статии от типа: „Как да говорим с децата за смъртта/политиката/развода/войната/раждането на ново дете в семейството/емиграцията в ЮАР.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s