8 НАЧИНА БЪРЗО ДА ИЗМИСЛИТЕ РОЛЕВА ИГРА ЗА ДЕТЕТО

Ако детето е дошло при Вас с молбата да „поиграете”, донесло е своите любими мишки или кончета, от които вече Ви прилошава, не се отчайвайте – възползвайте се от някоя от тези идеи за ролева игра с малчугана.

Първа идея: ТЕРАПЕВТИЧНА ИГРА. За основа на сюжета на нашата игра избираме проблем, с който детето скоро се е сблъскало. Знаем например, че то се бои от паяци или от калинки. Разбира се в този случай е добре да имате навици за съчиняване на терапевтични приказки, които ще Ви помогнат значително. Но можете и просто да си пофантазирате – например за това как страшният паяк попада в беда и се оказва безпомощен и жалък, а детето като истински герой го спасява. Все пак не можеш да се боиш от някого, когото си спасил?

Втора идея: ИГРА В ПОМОЩ НА МАМА. Вероятно има нещо, на което бихте искали да научите детето си – например да ходи на гърне, да мие ръцете си преди хранене или да се облича. В рамките на тази игра можете ненатрапливо да се поупражнявате в тези неща.

Трета идея: ЖИТЕЙСКА ИГРА. За нейна основа използваме всекидневието на детето. Може би то скоро е ходило на изложба, на гости, в делфинариума, на разходка в гората, на пикник, на гости на баба на село, където то е хранило кокошките? Или пък детето днес се е люляло на люлката. Ето, можете да използвате тези неща за основа на Вашата игра – направете си цирк от конструктора, намерете си малки рибки и направете „океанариум” в кутия или поканете гости от името на плюшените меченца!

Игра четвърта: ПОДГОТВИТЕЛНА ИГРА. Тази игра ще Ви помогне да подготвите детето за дадено предстоящо събитие. Независимо какво е то – полет със самолет, посещение на поликлиниката, началото на учебната година в детската градина или в училище, ситуацията може да се проиграе като сюжетно-ролева игра и по този начин поне малко да подготвите детето за събитието и да пробудите в него интерес.

Игра пета: ИГРА ПРИКАЗКА/СТИХЧЕ: Много проста за реализация, а в същото време любима на децата идея. Необходимо е за основа на Вашия сюжет да вземете някое любимо на детето кратко стихче, приказка или анимационен филм.  Тази идея винаги сработва и обикновено продължава дълго.

Игра шеста: ИГРА НА ПРОФЕСИИ. Добре е да запознаете детето с различните професии с помощта на ролевите игри. Помислете си какво да работят и с какво да се занимават Вашите герои – може би някой от тях поддържа цветна градина, а друг има ветеринарна клиника. Или вероятно дракончето е пожарникар, а мечето строи къщи? Разбира се, няма как да забравим да споменем и играта на доктор и на магазин.

Игра седма: ИГРА НА ПЪТЕШЕСТВИЯ. Тази игра може да се окаже истинска находка за любителите на различните развиващи занимания. Можете да изберете на картата до къде да попътувате, да четете георграфските названия на районите, да измисляте маршрути, да опитате национални ястия… И всичко това, без дори да напускате детската стая.

Игра осма: ИГРА НА УЧИЛИЩЕ. Вече споменахме училището при подготвителните игри. Играта на училище обаче за онези родители, които са решили да научат детето да чете или да смята, може да се превърне в истинска находка. Едно е, когато те учат, а съвсем друго, когато учителят си ти! Опитайте! Моят най-малък брат дълго време изпадаше в истерия, когато му казвахме „хайде да учим буквите”. А когато с мама започвахме да учим на буквите плюшените му играчки, ставаше къде-къде по-весело. За две седмици у брат ми се появи истински интерес към ученето: той започва да показва, да разказва, да пише на лист хартия същите онези букви, които съвсем неотдавна преди това не искаше и да погледне.

***

Автор: Оксана Агеенкова

Оригинално заглавие: 8 СПОСОБОВ БЫСТРО ПРИДУМАТЬ РОЛЕВУЮ ИГРУ ДЛЯ РЕБЁНКА

Източник: https://maminclub.kz/articles/556-8-sposobov-bystro-pridumat-rolevuyu-igru-dlya-rebyonka/

Извлечено на 06.03.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s