Как бързо да се договорите с детето?

Ако детето Ви е между 2 и 6-7 години, то тази статия е за Вас.

  • Ама колко пъти трябва да се разправяме за това?
  • Омръзна ми да повтарям едно и също!
  • Бързо прави каквото ти казват!
  • Вече ти казах сто пъти това!
  • Ако не направиш каквото ти казвам, ще …

Мисля, че на всяка майка й е позната ситуацията, когато всеки ден отново и отново детето не иска да казва онова, което искате от него. И Вие вече нямате сили да повтаряте какво искате за двеста и пети път. „Иди да си измиеш зъбите”, „Обличай се по-бързо”, „Събери си играчките”, „Доизяж си кашата” и т.н. Детето сякаш не Ви чува изобщо. Познато ли Ви е това? Понякога дори си мислите, че детето направо издевателства над Вас…И Ви се налага или да му се разкрещите или да го заплашите, а понякога и направо да го напляскате. След това обаче изпитвате неприятно чувство на вина и си обещавате, че следващият път няма да правите това.

Всичко обаче се повтаря и след това.

Подобно на „развалена плоча”, Вие повтаряте отново и отново същите фрази и предложения, които отдавна са загубили своята ефективност и никак не действат на детето.

Как да се договорите с детето това?

Всъщност проблемът е в това, че ние говорим с децата на език, който те не разбират! Децата прекрасно разбират шеговития, весел език, изпълнен с хумор и фантазия, те отлично разбират всичко, свързано с играта. То веднага им става любопитно и интересно!

Установено е, че в продължение на един ден детето се смее… колко пъти мислите? Повече от 100! (така са изчислили детските психолози). Докато средностатистическият възрастен се смее по-малко от 7 пъти на ден. При това в най-добрия случай. А случва и се и да е по-рядко.

Следователно добре е в договорките си да използвате игрови подходи – детето трябва да се заинтригува, да му създадете игрова ситуация. Да му представите задачата пред него като интересна или весела. И тогава то ще изпълни молбата Ви с голямо удоволствие.

Това, разбира се, не значи винаги и навсякъде да измисляте нещо интересно. Но все пак това да знаете весели и креативни родителски прийоми може да Ви спаси в немалко ситуации.

Нужно е да придадете на заданието, което възлагате на детето, игрови елемент. Да му покажете, че сте готови да фантазирате с него, да измисляте нещо на тази тема, да се шегувате и да се смеете. Тогава у детето ще възникне жив интерес към това да действа. Дори не можете да си представите колко лесно и просто в такава ситуация детето започва да прави онова, което преди е правило „с бой”. Сякаш сте го докоснали с магическа пръчица!

В общия случай, родителите разказват за това като за някакво чудо. Те не могат да повярват на очите си, когато детето съвършено неочаквано се захваща да прави с удоволствие онези неща, които преди не е искало да свърши изобщо или е вършило много бавно.

В арсенала на всеки един родител е желателно да присъстват не по-малко от десет подобни способи и прийоми. И тогава дори най-сложните ситуации с детето ще бъда преодолими. Аз самата владея голям брой подобни родителски инструменти, които помагат те да се договорят с децата без караници и конфликти.

Ето един пример за подобен игрови, весел подход, който можете да изпробвате с детето Ви още днес. Той се нарича „Надбягване”. Да кажем, че детето Ви се облича много бавно. Предложете му тогава да се „надбягвате” – Вие да си подреждате нещата в чантата, а то да се облича и да видите кой е по-бърз. Провокирайте го с това, че мислите, че Вие ще победите. И започнете бързо да правите онова, в което сте се договорили да се съревновавате. Докато действате, говорете: „О-о-о, струва ми се, че ме изпреарват… Как става така, че ти се получава толкова бързо? Е, сега ще те догоня!”

По правило, детето приема с усмивка предложението Ви за съревнование и изведнъж започва да прави бързо онова, което до този момент не е искало да прави или много се е бавило. Как се получава това? Ами изведнъж му е станало интересно, понеже Вие сте внесли игрови елемент, приискало му се е да Ви победи, да се посъревновава! И обичайната скучна рутина изведнъж се превръща за детето в забавна игра.

Необходимо ли е да споменаваме изрично, че е задължително детето да спечели в това съревнование? А от Вас се очаква задължително да се удивите: „О, колко бързо успя да се облечеш! (да се измиеш, да почистиш)” Детето е направило всичко отлично. То е победител във Вашето съревнование. И Вие сте тези, които тепърва ще се учите от него да правите нещата с такава невероятна скорост. Задължително  изпробвайте този прийом в подобна ситуация – не е нужно да вярвате в успешността му, просто проверете и ще останете приятно изненадани.

Автор: Екатерина Кес, детски и семеен психолог, Руска федерация

Оригинално заглавие: КАК БЫСТРО ДОГОВОРИТЬСЯ С РЕБЁНКОМ?

Източник: https://goo.gl/oUv1ba

Извлечено на: 03.03.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s