Как да помогнем на детето да се справи със злобата и обидата?

В тази статия ще Ви споделя един простичък способ, с който детските психолози помагат на децата да се справят със злобата и обидата. Ако детето е много обидено и преживява силно дадена случка, ако е в много силен конфликт с друго дете, можете да му предложите да нарисува този, който го е обидил. След това можете заедно зачертаете рисунката, да я смачкате, накъсате, да дорисувате нещо смешно и весело, да направите рисунката комична.

Важно е обаче да обясните на детето, разбира се, че тези действия по никакъв начин не вредят на живия човек, че те са начин да се справи със своите чувства.

Можете да направите например следното: да моделирате хулигана и да кажете на детето, че след като моделирате другото дете, можете и да го намачкате с пръсти. Дори не можете да си представите колко по-леко става на детето, когато му помагате по този начин да изрази чувствата си. Някои родители се плашат от тези способи, но това е неоснователно. Работата с вода, пясък, с глина, с рисуване – всички тези методи чудесно помагат на детето да изрази своите чувства и да се справи с тях.  И описаните по-горе действия съвсем не водят до реална агресия. Просто е нужно да кажете на детето следното: „Всички тези методи ни помагат да се справим с чувствата си, става ни по-леко така. Когато ние рисуваме или моделираме, можем да направим всичко, което искаме. Но в реалния живот не можем да постъпваме така с другите хора.“

***

Автор: Екатерина Кес, детски и семеен психолог, Руска федерация

Оригинално заглавие: КАК ПОМОЧЬ РЕБЁНКУ СПРАВИТЬСЯ СО ЗЛОСТЬЮ И ОБИДОЙ?

Источник: https://goo.gl/DCAUC4

Извлечено на 22.02.2018

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s