Простичко правило за училищния успех на малкия ученик

Днес ще Ви разкажа за едно много важно правило, което е добре да спазвате, за да е по-лесно на детето Ви, вече малък ученик, да си пише домашните след училище.

То се казва простичко – „Кратки почивки”.

За първокласниците е важно да се съсредоточават върху един и същ предмет повече от 15 минути. За децата на по-голяма възраст минутите са 30.

Ето защо е полезно детето да следи часовника (който е окачен на стената или е поставен на бюрото му) и да прави кратки почивки от по 5 минути на всеки 15 минути (за първокласниците) и на всеки 30 минути (за второкласниците и по-големите ученици).

Договорете се с детето за тези малки почивки и не настоявайте детето „да не става от бюрото, докато не приключи с всичко”.

Следете дали детето изпълнява договорките и му напомняйте, че е време да направи малка почивка от 5 минути. Най-добрият начин да си почине детето по време на тези 5 минутки си остава това да се раздвижи. Може да направи някакво физическо упражнение, да се покатери по шведската стена, да включи музика и да потанцува на нея – всички тези дейности помагат на детето да намали напрежението и да се отпусне. Може и просто да си полежи, да поиграе малко, да нарисува нещо или да хапне лека закуска.

Обсъдете всички тези възможности с детето и му помогнете да прекара почивката правилно. След нея то отново ще може да седне на бюрото и заредено с нови сили, по-бързо ще се включи в работата.

Още нещо – ако детето не е успяло да си напише домашната работа, а е време да си ляга, как е най-добре да се постъпи? Ако видите, че детето действително много се е уморило – тогава какво? В този случай е най-добре то да се наспи и да му помогнете сутринта да стане рано и да си довърши домашното, отколкото да седи до полунощ, когато, така или иначе, вече няма да е в кондиция да работи пълноценно.

Да, от Вас ще се изискват определени усилия да го събудите рано, но това е далеч по-полезно за неговите здраве и самочувствие в хода на идния ден, отколкото да седи с учебниците до късно вечерта.

Автор: Екатерина Кес – детски и семеен психолог, Руска федерация

Оригинално заглавие: ВАЖНОЕ ПРАВИЛО ДЛЯ РЕБЁНКА-ШКОЛЬНИКА

Източник: https://goo.gl/6HpKbQ

Извлечено на: 14.02.2018 г

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s