Отново за отношенията между братята и сестрите

В този текст ще се опитам накратко да разкажа как можете да помогнете на децата в семейството да се справят с ревността и съперничеството помежду си. Много в това отношение зависи от вас като родители.

  • Не натрапвайте на по-голямото дете грижата за по-малкото, ако голямото по някаква причина не иска да помага. Не му говорете постоянно; „Ти си по-голям, затова си длъжен”. По-големите деца често съвсем не искат да са такива, на тях им се иска също по-дълго да останат малки. Все пак има толкова много преимущества в това да си малък.
  • Не потискайте поривите и инициативите на голямото дете обаче в това да взаимодейства с по-малкото. Дори ако прави това неудачно, ако причинява дискомфорт или болка на по-малкото, вместо да го обиждате и да му се карате, по-добре го научете как да действа правилно.
  • Напомняйте на роднините и приятелите да отделят достатъчно внимание на по-голямото дете, а не само да се радват на малкото, когато си гостувате.
  • Никога не карайте насила по-голямото дете да споделя своите вещи с по-малкото, ако то не иска това и по всякакъв начин уважавайте неговото лично пространство. Добре е всяко дете да има собствен контейнер с играчки и общ, с играчките от който играят всички.
  • Помнете, че по-голямото дете също е дете, както и по-малкото. На него също са му нужни вашето внимание и подкрепа, искат му се вашите ласка и разбиране, на него също му е трудно да се справя със своите емоции и не му достига все още жизнен опит. То също се учи в момента. Просто в сравнение с по-малкото дете ви изглежда по-пораснало.
  • Ако децата са се скарали, не заставайте веднага на страната на по-малкото, „защото той още е толкова малък, а ти си голям и трябва да разбираш по-добре”. По-добре въобще да не заставате на която и да е страна – това не е вашата задача, така или иначе. Помогнете на децата да намерят конструктивно решение на конфликта, покажете им какви са вариантите, вместо да защитавате едното и да се карате на другото.
  • Приемете, че ревността е нормално явление и да я отстраните напълно едва ли ще ви се получи. Отнасяйте се спокойно към негативните чувства на децата едно към друго. Забранявайте не чувствата на децата, а агресивните им действия едно към друго.

Автор: Екатерина Кес, детски и семеен психолог, Руска федерация

Оригинално заглавие: ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БРАТЬЯМИ И СЕСТРАМИ

Източник: https://goo.gl/SjDySL

Извлечено на 07.02.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s