6 ФРАЗИ, С КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТЕ СКАНДАЛ С ТИЙНЕЙДЖЪРА …И ЦЕЛИ 9 НАЧИНА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА (продължение)

Родителите и децата не се разделят от различията на поколенията, на които принадлежат, а по-скоро от различните възрастови задачи, пред които са изправени. Светът обаче е устроен така, че именно различните хора да могат да си помагат един на друг – да дадат един на друг онова, което вторият не може да си даде сам. Подрастващите могат да дадат на  възрастния свежесттва на своя светоглед, а ние можем да ги научим на зрялост, да им бъдем надежден тил, да ги влеем вътрешна сила, като така им помогнем да преодолеят всички несгоди на възрастовата криза. Това те не могат да получат от никой свой връстник. Както пише Гордън Нюфелд, незрелите хора не могат да се учат един от друг – да учи може някой опитен, някой, който може да предложи един по-съвършен модел на приемане и привързаност. Някой, който може да научи подрастващия на това какво значи отговорност.

Самите подрастващи особено много не се интересуват едни от други – в своите шумни и огромни компании те често са безкрайно самотни. Да, могат и да се кълнат във вечна любов, могат да се побратимяват, заедно да бягат от къщи, и при все това така да решават единствено собствените си задачи, да отговаря всеки един от тях само на своите въпроси. На подрастващия всъщност е нужен обичащият го възрастен, който е способен искрено да се интересува от детето: да го обича, приема и винаги да държи вратата за него отворена.

И така, как да съхраним близките отношения с тийнейджъра, а не просто да се намираме в едно и също пространство?

 1. Помнете, че възрастният сте Вие. И противопоставянето на безкрайната емоционалност на детето може единствено да Ви лиши от спокойствието и здравия Ви разум.
 2. Престанете да говорите и започнете да слушате. Внимателното изслушване ще Ви помогне не само да научите повече за сина или дъщеря си, но и да ги предразположите към себе си. А и ще Ви спести пари от психотерапия за детето.
 3. Уважавайте границите на детето и ясно обозначавайте своите. Ако не знаете къде са границите на детето Ви или не сте сигурни, че ги определяте правилно (например те не са се променяли от осемгодишната му възраст) – сега е времето да ги обсъдите.
 4. Отнасяйте се с внимание към интересите на детето. Не е нужно да изпадате във възторг от най-новата компютърна игра, но винаги е полезно да изслушате любимия си човек с уважение и интерес.
 5. Измислете общи дейности и традиции: нека има време, което да прекарвате заедно като семейство. Необходимо е да работите върху поддържането на привързаността: опитавайте се да намирате време, през което всеки от родителите да остава сам с детето. Това може да е време на искрено споделяне на чувства, мисли, преживявания.
 6. По-малко критикувайте. Всъщност не – не критикувайте изобщо. Търсете и подчертавайте плюсовете на Вашето дете.
 7. Обсъждайте и търсете решението на проблемите на семейни съвети, на които присъстват родителите и децата. Не обсъждайте само проблемите на децата: трудности могат да възникнат и у възрастните, а децата понякога могат да дадат добър съвет.
 8. Заявете ясно домашните задължения на всеки член на семейството. Човек трябва да знае какво очакват от него и да е съгласен с изискванията, които му се отправят изначално.
 9. Бъдете до децата си, поддържайте ги и ги приемайте, а в тежките моменти на съмнение, отворете томчето на Сервантес и прочетете отново „Дон Кихот”, за да се успокоите, че и на Санчо Панса не му е било лесно. 

  Автор: Ирина Беляева, психолог

  Оригинално заглавие:  6 ФРАЗ, С КОТОРЫХ ТОЧНО НАЧНЁТСЯ СКАНДАЛ С ПОДРОСТКОМ 
  … и целых 9 способов, как его избежать!

  Източник: https://mel.fm/otnosheniya_s_detmi/3586247-high_school

  Извлечено на 30.01.2018 г.

  Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s