10 ФРАЗИ, КОИТО УКРЕПЯВАТ И ПОДДЪРЖАТ ВАШИТЕ ОТНОШЕНИЯ И СЕМЕЙСТВОТО ВИ

Вече писахме за фразите, които действат разрушително на партньорските отношения. Нека се опитаме да намерим онези думи, които действат на първите като противоотрова. Думите, които укрепяват отношенията. Макар че, както е известно, да се руши е далеч по-лесно.

  1. Думи, които изразяват желанието Ви да се помирите с партньора: „Нека опитаме да се разберем един друг, да намерим общо решение!”, „Много искам да се помирим и да си бъдем заедно!”
  2. Думи, които принасят извинение за причинените болка, насилие, оскърбление на партньора: „Прости ми, не бях прав, напразно те обвиних!”, „Извини ме, че те обидих!”
  3. Думи, с които признаваме грешките си: „Да, аз действително допусках грешка”, „Ти беше прав/а, аз действително не написах писмото, макар че казах, че съм го направил”
  4. Фрази, които изразяват желанието Ви да разберете болката и страданията на другия: „Наистина искам да те разбера…”, „Действително ми е важно да разбера с какво те обиждам…”
  5. Фрази, които изразяват желанието Ви да научите повече за интересите на другия: „Интересно ми е каква музика обичаш?”, „Какво обичаш да закусваш?”, „Какво чувстваш, когато…?”, „Много ми е важно мнението ти за…”. При това е важно дори преживяванията и мислите на партньора да не са Ви особено приятни, то Вие да му давате право да ги преживява и да не губите интереса и уважението към човека заради тях. Например, ако партньорът Ви казва, че страда за загубата на родителите си, можете да кажете следното: „Трудно ми е, когато ти не общуваш с мен в момента, но разбирам, че ти преживяваш голяма мъка” (вж също т. 9).
  6. Фрази, които подчертават важността именно на Вашия партньор в съвместните събития, празници, но и в страданието: „Иска ми се именно с теб да отида на кино (на изложба, да празнувам дипломирането си), „Много ми се иска да отидем заедно на гости на нашите приятели, затова ще те изчакам да се върнеш от командировка и ще отидем тогава”, „Важно е за мен именно с теб да споделя колко съм разочарован от майка ми”…
  7. Думи, които разкриват Вашето отношение, „положителните” чувства към партньора, неговата (нейната) ценност във Вашите очи: „Ти си много ценен (ценна) за мен!”, „Обичам те много!”, „Нужен (нужна) си ми толкова много!”, „Много ценя твоята искреност (любов, доверие, нежност и т.н.). Особено важно е да подчертаете значимостта на дългосрочните отношения с партньора (ако действително искате да бъде дълго с него).
  8. Думи, които изразяват Вашите „отрицателни” чувства към партьора с ясно послание с какво е свързано това състояние: „Дразня се, когато ти ме наричаш глупак (глупачка)”, „Обиждам се, когато ме биеш на тенис и снизходително ме потупваш по рамото…”. Тези т.н. в психологията на комуникацията „Аз-съобщения” за собствените трудни състояния са особено полезни за това да осъзнаете своето лошо настроение и конфликти, а също така помогат на партньора да разбере какво се случва с Вас.
  9. Думи, които показват благодарност за нещо добро, което другият е направил за Вас: „Благодаря ти, че ми устрои истински празник!”, „Благодарен съм ти, че ми се обаждаш от чужбина”, „Много съм ти благодарен/на, че тогава ме подкрепи така!”

Разбира се, всички тези фрази притежават „магическото” свойство да укрепяват и подобряват отношенията Ви с партньора при едно условие: ако сте искрени. Ако Вие искрено желаете да се помирите, искрено преживявате болка при раздорите, ако действително се интересувате от мнението и чувствата на партньора. Иначе „лековитите” фрази веднага се превръщат в нараняващо оръжие на безразличието, фалша, лицемерието и отсъствието на любов.

===

Автор: Нифонт Долгополов – гещалт-терапевт, Руска федерация

Публикувано в: Аргументы и факты онлайн

Извлечено отhttp://www.aif.ru/society/5976

на 25.01.18 г.

Оригинално заглавие: 10 фраз, которые укрепляют отношения и семью

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s