7 полезни правила за съпружеските отношения

Днес искам да Ви припомня няколко простички, но много важни правила за общуване между съпрузите:

  1. Съобщавайте на съпруга/та си за своите потребности. Да отгатва Вашите желания и нужди е задача единствено на майка Ви в ранната Ви възраст. Не е нужно да очаквате това от други хора, дори от най-близките. Помнете, че молбата е най-добрият начин да постигнете желаното.
  2. Изразявайте своите молби директно. Намеците и манипулациите от типа: „Ах, каква шуба е купил на Маша мъжът й!” в най-добрия случай могат да не бъдат разбрани. В най-лошия – да имат обратен ефект, предвид това че се възприемат като сравнение и обезценяане.
  3. Искайте навреме. Молбата в минало време е упрек, например: „Знаеш ли как ми се искаше вчера с теб да гледаме любимия ми филм…”
  4. Задавайте въпросите правилно. Утвържденията във вид на въпроси дразнят и предизвикват недоумение. Сравнете: „Ние с теб май днес няма да отидем на ресторант, нали така?” и „Как мислиш, ще успеем ли вечерта да отидем на ресторант? Много ми се иска.”
  5. Слушайте внимателно. Всеки човек се нуждае от внимание и иска да бъде изслушан. Старайте се да не прекъсвате събеседника и да не бързате да говорите Вие.
  6. Уважавайте потребностите на другия човек, неговите граници и особености. Дори и съвършено да не разбирате какво намират хората във футбола, това съвсем не значи, че трябва да забраните да се гледат мачове вкъщи. Ако жена Ви не понася да чисти риба, то не е нужно да й натрапвате да се радва на Вашия улов точно под тази форма.
  7. Правете компромиси и прощавайте. Не е възможно да сте в близки отношение, да не говорим да живеете заедно и да не настъпите болното място на другия. С границите също не е толкова просто: никога не знаеш къде започват и завършват те у другия, докато той не сподели ясно това. Същото се отнася и до Вас самите. Затова следвайте внимателно точка 1.

Съгласни ли сте с всички точки? Коя от тях в момента Ви е най-важна?

Aвтор: Екатерина Кес

Източник: Детска и семейна психология онлайн

http://www.facebook.com/Ipsyholog.ru/

Извлечено на 23.01.18 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s