Рубрика УСПЕШНО РОДИТЕЛСТВО ИЛИ 33 ДЕЙНОСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ВРЪЗКА С ДЕТЕТО (0-7 ГОДИНИ): 8 – Градски пътешествия

По-типично е за момченцата, но като цяло децата, знаете, обичат да са в движение. Големите градове предлагат различни видове превозни средства, които можете да използвате за едно истинско транспортно пътешествие: пътуване с влак, трамвай (някои от трамваите в столицата например имат ретро излъчване и децата се впечатляват особено много от тях), след това тролей и накрая прибиране към къщи с метро, защо не? Предупреждаваме, че е твърде вероятно много бързо да научите маршрутите на обществения транспорт във Вашия град (децата са възхитени от възможността да проследяват маршрута, а това развива способностите им за ориентация и за адаптация в нова среда), но гарантираме също, че ще бъде много забавно и свързващо преживяване.

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ:
 Изграждането на здрава емоционална връзка с детето не изисква да сте с детето 24 часа в денонощието с детето. Изисква да знае, че Вие сте там за него (т.е. че ще го вземете от детска градина или ще се приберете вкъщи, където то е с баба или с детегледачката, т.е. Вашето поведение да е предсказуемо) и че в определен период (през уикенда или вечер след времето в детската градина или с баба/детегледачката) ще му се посветите изцяло.
 Всички знаем, че първите 7 години са важни, но не само заради възпитанието, а и именно поради това, че през тях се установява емоционалната връзка с детето – онази стабилна основа, на която то ще стъпва във всички критични периоди в неговото израстване.
 Дейностите по изграждането на емоционална връзка с детето не са клоунада, не са демонстрация на материални възможности, не са свръхзадоволяване на детските капризи, не са и удовлетворяване на родителското Его, а са целенасочено и обмислено поведение в полза на детето.
 Целта на предложените активности не е да развива познавателните способности на детето (макар че това неминуемо ще се случи, така или иначе), а именно да ви свърже.
 Важен е съвместния процес, а не резултатът от него.
 Не забравяйте важните думички в изграждането на емоционална връзка с детето – заедно и споделено, подкрепа и насърчение.
 Опитали сме да предложим достъпни за всеки родител дейности или да предложим по-икономични техни варианти.

Автор в рубриката: Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s