ГРИЖИ СЕ ЗА СЕБЕ СИ, МАМО

По време на блокадата на Ленинград Естер Лвовна работи като лекар. За да позакрепи кърмещите жени, изтощени и почернели от глад, тя им изписва соево мляко. По половин чаша. И следи сурово жените да изпиват това мляко пред нея, защото от опит знае, че всички се опитват да прелеят млякото в бурканче и да го дадат на бебетата си. Всички до една – дори недохранените, с пукнати черепи след бомбардировките. Естер Лвовна казва на майките: „Ако не пиете млякото, ще умрете. И Вашето дете ще пълзи в тъмния и студен дом заедно с Вас. И също ще умре. Така че пийте, за да спасите детето си.”

Затова и аз казвам същото – пазете себе си, макар понякога тези думи да звучат някак диво и странно. Как да се опазиш от злите хора, несправедливостта, обременителните желания на всички, от житейските бури. И в същото време да останете добри и да помагате на всички. Само че помислете – ще бъде ли нужно детето Ви на някого, ако се случи нещо лошо с Вас? […] Така че пийте мляко. Разхождайте се на чист въздух. Игнорирайте враговете. Ходете по курорти и си купувайте красиви вещи, за да се порадвате и да живеете по-дълго, оставайки здрави и весели.

И помагайте на другите хора да се грижат за себе си. Трудно е да се научи човек на това, особено ако той не го умее, а и е свикнал да живее за другите. […] Грижете се за себе си.

Автор: Анна Кирянова

Източник: Детска и семейна психология онлайн

https://www.facebook.com/Ipsyholog.ru/

Извлечено на 22.01.18 г.

Оригинално заглавие: Беречь себя/ Анна Кирьянова (эссе из книги „Опыты жизни“)

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s