Инцест?

Здравейте!

Имам сложни конфликтни отношения с един мъж вече две години. Майка съм на две деца (дъщеря на 10 години и син на 12) от предишния ми брак. Преди известно време разбрах, че настоящият ми мъж, когато е бил на 30-35 години се е влюбвал в момичета на 10-12 години (по онова време е работел като режисьор в училищен театър) и е мечтаел да се ожени за тях, като станат пълнолетни. Отношенията със зрели жени не са му се получавали, не е бил женен. Как да разбера дали е безопасно неговото присъствие около дъщеря ми и дали да продължавам изобщо нашите отношения? Изпитвам чувства към него, но това негово „особено” отношение в младите му години (сега е на 48) към момичетата ме държи в постоянно напрежение.

Д.

Здравейте,

Притесненията Ви са напълно основателни. И то не защото Вашият мъж е нужно задължително да подозирате в нещо, а защото практически всички инцести се случват при мълчаливото съгласие на майките – такава е печалната статистика.

Не бих могла да правя каквито и да било изводи относно благонадеждността на Вашия партньор, доколкото не го познавам, но бих могла да Ви дам някои съвет относно Вашето поведение спрямо децата.

Съблазняването, прелъстяването, инцестът са винаги нарушения на границите на човека, на детето – на моралните, психичните и физическит етакива. Затова профилактиката на тези случки в частност (и нарушаването на границите като цяло) се състои в това своевременно да възпитате у детето съзнание и поддържане на собствените граници. Все още имате достатъчно време да направите това. Какво трябва да знае детето?

  1. Детето трябва да знае, че никой освен лекаря (при който го е завела мама) няма право да го докосва, ако това не му харесва. А на децата обикновено по никакъв начин не им харесва това да докосват интимните им места.
  2. Детето трябва да знае, че има право да каже „Не” на всяко едно предложение на друг човек, ако то му се струва странно (А именно такива изглеждат на децата първите попълзновения и предложения на насилниците).
  3. Детето трябва да знае, че мама (а желателно и другите му близки) винаги ще го подкрепят и няма да го засрамват, каквото и да му се случи. То трябва да знае, че ако в поведението на приятеля на мама има нещо странно и неподходящо, то може да се оплаче на мама.
  4. Добре е да проверите доколко децата Ви вече имат своя изградена ценностна система, могат ли да отстояват мненията си, могат ли да отказват, без да изпитват вина, могат ли спокойно да аргументират своя отказ?
  5. Необходимо е децата да получават достатъчно топлота, ласки, внимание в семейството. По-голяма част от децата, които са жертви на прелъстяване, са деца, израснали в дефицит на топлота.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s