Как да приучим децата да подреждат играчките си и защо е важно това?

За детето думите „трябва” и „задължение” са лишени от съдържание – всички сме се убеждавали, че да накарате детето да направи нещо, което то не иска, е практически невъзможно. Също така сме установили опитно, че крясъците ни, обидите и изискванията ни детето на секундата да изчисти своите играчки е безполезно – то единствено може да доведе до река от сълзи и грандиозна истерия от негова страна.

Ето защо предлагаме няколко простички правила, които ще Ви помогнат да научите детето да събира своите играчки:

  1. Преди всичко се опитайте да създадете у детето положителна нагласа към прибирането на играчките, нека то да не разглежда това занимание като досадно и скучно. По-добре е то да вижда, че тази дейност Ви доставя радост.
  2. След това предложете на детето да Ви помогне. Започнете да прибирате Вие, а след това помолете малчугана да Ви асистира. Не се сърдете, ако първоначално детето отказва, както и не спирайте да прибирате. Нека то да види, че се справяте, но с неговата помощ Ви е далеч по-лесно. Ако детето се съгласи да продължи да Ви помага, похвалете го за това.
  3. Докато прибирате играчките с детето можете да си подпявате весела песничка, например: Събираме играчки ние – едно, две, три. Слагаме ги по местата – едно, две, три. Погледни сега ни ти – една играчка, две играчки, а ето ти и три.
  4. Определете в стаята специални места за играчките. Количките например могат да стоят в гаража (импровизиран такъв от кашон например би свършил чудесна работа), куклите да спят в къщата, а книжките да лежат на полянката. Интересно назованите места за играчките ще привличат децата и дори в процеса на игра, те ще ги прибират на нужните места.
  5. Измислете игра, например на пеперудки или на пчелички, които събират мед (играчки) или цветен прашец (можете да направите на детето крилца от хартия). Можете също така да обясните на детето, че играчките цял ден са работили и сега им е време да се прибират вкъщи, а за да не се загубят, детето трябва да ги придружи до техния дом (кутия). Като цяло, проявете въображение. И винаги помнете – ние не прибираме играчките, ние играем!
  6. За всеки вид играчки и други необходими неща можете да определите отделна кутия (дом). Названието на домовете зависи от въображението Ви – „Дом за меките играчки”, „Дом за кубчетата” и т.н. Важно е да оформите колкото се може по-цветни домовете, което можете да направите отново с детето, като използвате цветни картинки от списания или просто разноцветна хартия. Запомнете, детето, което е направило със собствените си ръце дом за играчките, ще го използва по предназначение и в края на деня ще изпраща до там своите „приятели”.

Разположете кутиите внимателно в стаята или по полиците, като е важно „домовете” да са на видно място. Можете да назовете кутиите по следния начин (разбира се, можете да добавите и Ваши авторски названия):

  1. Вълшебната кутия

Във вълшебната кутийка живеят героите от приказките – говорещите зайци и мишки, принцесите и принцовете. Тя трябва да бъде по-голяма, по-ярка и по-красиво оформена от останалите кутии.

  1. Мързеливата кутия

В този вид кутия могат да се поставят онези неща, които не се отнасят непосредствено към играчките, но са интересни за детето – болтовете, винтчета, старият черпак и всички други ненужни за родителите, но така необходими за детето прибори.

  1. Важната кутия

В тази кутия складираме нужните неща за рисуване, моделиране и апликация. В същата кутия могат да се сложи и всичко останало, което не бива да се слага при играчките – ножици, игли, лепило и т.н. Вещи като чорапки, потничета, гащички внимателно поставяме на облегалката на стола или оставяме да спят на рафтчето в шкафа.

Важно е да следите по възможност в процеса на подреждане да не повишавате тон на детето, както и да не му се карате или наказвате, ако е направило нещо неправилно.

Да се научи детето да събира играчките си в ранна възраст е много важно – това спомага детето по-лесно да се приучи да подрежда стаята си, а също така да бъде внимателно към личните си вещи и да се грижи за тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s