Супермама в три прости стъпки

Питате се как е възможно да се справя човек с всичко вкъщи при наличието на деца? Да поддържа чистота, да възпитава деца, да движи бизнес от дома, да пише статии или да учи, да отделя време за себе си и за съпруга си? Вероятно универсални съвети няма (най-малкото жизненият стил на всяка една майка, помощта, която получава и изобщо организацията на живота на семейството са много различни), но опитът ни показва, че все пак има общи принципи, които могат да са от помощ и следвайки ги много от майките, с които работим, успяват да свършат огромно количество работа, да внесат в живота си много новости и при това да се чувстват щастливи и умиротворени.

Този опит ще бъде особено полезен за онези майки, които не могат сякаш „да се съберат” и да обновят живота си. При това не бива да забравяте, че всеки човек преживява свои възходи и падения и това е напълно нормално. Не е възможно постоянно да сме в състояние на полет и еуфория, естествено е понякога „да стигнем дъното”, за да разберем по-добре себе си, да преосмислим желанията си и след това да отлетим отново нагоре, за да достигнем едно по-високо ниво. Т.н. „творчески кризи” са присъщи на всички и те са необходими, стига да ги използваме правилно.

1 стъпка: Вдъхновете се

Нужно е вдъхновение, при това огромно. Може да бъде книга, семинар или нечие духовно наставничество. Знаем, че е много трудно в период, когато сякаш се движиш по течението и не успяваш с нищо, дори да седнеш да си записваш плановете и целите, затова в такива моменти е нужно или да се заставиш да го направиш или някой да те подбуди към това. Често това са книгите, особено вдъхновяващите книги. Оказва се, че правилните книги са един от най-добрите начини да се самоусъвършенства майката. Правилно подбраните книги дават сили, помагат за справяне със страховете, да се преодолее унинието или вътрешното недоволство, когато има и такова.

Книгите обаче не са всичко. Много жени намират вдъхновение в съвсем различни дейности от тази, водени от своите интереси и личностови особености. Някои жени успяват да сместят между кърменията магистърска специалност, други пишат научни трудове, трети се научават да правят великолепни торти. Не са редки случаите, когато тези „дейности за вдъхновение” се превръщат в основни професии след майчинството.

2 стъпка: Очертайте своите житейска мисия и мисия на възпитанието

Често хаосът в ежедневието на майката и нейната оценка като несправяща се с оглеждането на детето се дължат и на това, че тя няма ясно очертани в съзнанието си възгледи за детето и за възпитанието му. Добре би било в това отношение тя да е наясно с няколко неща: какъв е нейният възглед за детето (какво представлява то, защо е дошло в семейството ми, каква е моята отговорност, какво трябва да вложа аз в отглеждането му), каква е целта на възпитанието й (към какво водя детето в моето възпитание, какво за мен значи да възпитам добро дете), каква е основната насоченост на възпитанието ú (какъв е основният ми подход, какви са предпочитаните от мен методи, пример – стремя се да възпитам добро, отговорно и същевременно емоционално дете по пътя на личния опит, активното взаимодействие със средата и съвместните ни разнообразни занимания), какъв е начинът на живот в семейството (той задава корените на детето и е важно да се запитаме придава ли чувство за общност семейството на детето, окрилява ли го да следва мечтите си, стимулира ли го към развитие, дори и от тази ранна възраст).

3 стъпка: Планирайте, планирайте и пак планирайте

Планирането на месеца в голяма степен зависи от това как е организиран съвместният живот на семейството на детето – дали детето посещава детско заведение, дали родителите работят, ползват ли помощта на баби или детегледачки. Но като цяло, независимо от разнообразието в организацията на грижата за детето, планирането на месеца е от особена важност за това да успеете „да се справите с всичко”. Съветваме ви да планирате възможно в най-големи детайли дните, през които сте целодневно с децата – какво ще правите заедно, къде ще отидете, как ще организирате домакинството в тези дни, как ще разпределите задълженията в семейството с половинката си? Колкото по-подробно и отдалеч сте планирали месеца, седмицата, дори отделните дни, толкова по-вероятно е да не ви смаже пълната дезорганизация и да успеете да избегнете поне обичайните очаквани трудности, които можете да предвидите. Особено критично важно е да планирате възможно най-щателно празничните дни, когато хаосът е многократно по-голям и шансът да се почувствате несправящи се (а потискащото чувство за несправяне води до още проблеми – потиснатост, изнервеност, избухвания по дребни поводи, нетолерантност към децата и партньора и пр.) предвид тичащите деца вкъщи, суетенето около приготовленията за празника и съобразяването с роднините и всички останали хора, които посещават дома Ви през тези периоди, е несравнимо по-голям. Планирането до най-дребните детайли ще Ви помогне да подготвите достатъчно прилични празници за семейството си, без да ощетите потребностите на децата си и да загубите душевното си равновесие междувременно.

Убедихте ли се, че и Вие можете да сте супермама, дори още днес?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s