Как да възродите вътрешното си дете: 15 начина да преживеете своето детство отново

Признайте си, че всички с вас сме твърде сериозни в ежедневието си – ще кажете, налага се. Безспорно е така, но не губим ли неуловимо, а и сякаш завинаги, с всеки изминал ден,  детето в себе си – с неговата спонтанност и безпричинна радост? Ако усещате, че тази част от Вас ви липсва, можете да почерпите от нас идеи как да възродите Вашето вътрешно дете. Изпробвайте предложенията по-долу и ще се изненадате колко вълнуващо и целебно е преоткриването на детството в ежедневието – в прегръдките, топлотата, спонтанните преживявания, играта и дори задоволяването на нашите малки капризи.

1. Подарете си масаж
Прекрасен способ да се стоплите – особено подходящ за онези, които чувстват, че искат да бъдат погалени. Как да получите правилно масаж – легнете, наслаждавайте се на допирите и помолете масажиращият  Ви да обърне внимание най-вече на онези области, които чувствате най-хладни.

2. Вземете топла вана
Не Ви ли напомня топлата вана на уютния корем на мама? Ваната е чудесна идея в онези моменти, когато нещо не сте направили добре – в такива периоди се нуждаем от място, където ще бъдем приети въпреки неуспеха. Топлата вана пресъздава това място, дава ни възможност да усетим връзката със своята изначална природа, да се обърнем към малкото, чистото, светлото си Аз, което присъства неизменно в нас.

3. Направете си сапунени мехури
Освен че можете да си купите готов разтвор за сапунени мехури от магазина, още по-забавно е да си организирате истинска сапунена лаборатория. Опитайте да си направите различни разтвори: с веро или със скъп шампоан например (добавете и глицерин от аптеката, за да стане разтвора Ви наистина сполучлив). Казват, че ако добавите захар, мехурите ще са по-устойчиви. Надуването може да става през празна химикалка например или да използвате готова пръчка за мехури. За известно време, докато правите мехурите, мислете само за тях.

 4. Купете си играчка
Какво Ви се иска да си купите отдавна, сега или може би Ви се е искало да получите в детството? Някои хора споделят, че като деца например много им се е искало да получат готварска печка-играчка, но майките им са преценили, че е ненужна покупка и са им купили лего. Но дали по-късно в живота ни не идва точно времето на толкова желаната печка-играчка или на онази кукла Барби в дългата розова рокля? Когато Ви дотегне да сте възрастни, купете си играчка и си спомнете, че всичко в живота Ви вече решавате Вие и можете да правите всичко, което искате.

5. Хапнете бонбони и чипс вместо супа
По същата причина, както и с играчките, сега единствено Вие решавате какво ще ядете. Ако сте уморени от рутина, правила и норми, отпуснете му края. И все пак, нарушавайте правилата внимателно – т.е. не Ви съветвам да си купите например 10 сладоледа и да ги изядете наведнъж, бъдете умерени.

6. Посетете цирк

За тези от Вас, които имат деца, това ще е далеч по-лесно за реализация. Обаче отивайки на цирк или да поскачате на батут, не се преструвайте, че го правите заради детето и сте просто съпровождащ. Понякога е много уморително да бъдете просто съпровождащият възрастен. И помнете, че в задължителната програма тук влизат захарният памук, снимка с маймунката и някое китайско мигащо боклуче, закупено от павильона на цирка.

7. Помолете да Ви прочетат приказка

Имахте ли като дете любима приказка? Ако имате трудности със заспиването, силно тревожни сте или Ви чакат големи предизвикателства през утрешния ден, за които силно се вълнувате … помолете някой от домашните да Ви почете.

8. Похленчете

Това е чудесен начин да се отървете от излишните емоции, които отнемат голяма част от жизнените сили. Не е нужно да плачете, ако не Ви се плаче, а просто похленчете като дете или помрънкайте на някого. Този способ е изключително препоръчителен при хора със силна лидерска позиция, които винаги смятат, че отговорността е изцяло тяхна, а вътрешно понякога им се иска да се почувстват малки и слаби.

9. Създайте безпорядък

От деца ни се създава усет към симетричността и ние винаги сякаш се стараем да поставяме вещите по правилния начин. Резултатът от това е, че много хора въобще не могат да се отпуснат, ако около тях нещата не са подредени. А как е при децата? В детската стая възрастния ще види: шал на земята, моливите в една кутия с кубчета, маса с краката нагоре. И всъщност това не са просто шал и стол, а река и планина, моливите пък са макарони, които се варят в една супа с кубчетата, които се оказва, че за детето са кюфтенца. Останете за известно време в стая, в която цари творчески безпорядък, усмирете ума си за известно време – това е чудесна техника за онези от вас, които обичат да контролират всичко.

10. Изцапайте се, докато се храните

Когато моите деца ядат горски плодове, аз никога не съм сигурна ядат ли те или всъщност се занимават с боди-арт. А какви картини само рисуват по масата! Опитах веднъж да не мисля за това, че трябва веднага да измия и почистя всичко и резултатът наистина надхвърли моите очаквания. Вътрешно някак се отпуснах. Много. И наистина усещането, че можеш да играеш с храната, да получаваш от нея истинско удоволствие, че не си длъжна да бъдеш „примерно” момиченце, те окрилява и остава за дълго. Нашето вътрешно дете е онова човече, което помни, че вещите си остават само вещи и нищо повече.

11. Решете си косата

Седнете в удобна поза и просто разресвайте косата си няколко минути в различни посоки: бавно, плавно, с любов и нежност към себе си. А Вие знаете ли всъщност как миришат косите Ви? Забелязвали ли сте какви оттенъци има в тях? Понякога, за да си отидат глупавите мисли, е достатъчно просто някой да Ви погали по главата. Можете и самите Вие да направите това за себе си.

12. Свършете някоя беля

Направете някоя глупост – например някоя шега, насочена към Ваш колега или пък подхвърлен плик с вода от балкона. Свършете белята и не му мислете много.

13. Запознайте се със случаен непознат

Нали помните как се случваше това в детството – беше достатъчно да попитате „Ти как се казваш?”, след което следваше „Хайде да сме приятели”. Възрастните имат донякъде изчерпан кредит на доверие, а виж, в детството е различно – там хората не биват щателно преценявани преди запознанство. И все пак Анна от пясъчника и Митко, който обожава люлките, не са изчезнали – може би просто малко са пораснали. Опитайте се да не се боите от новите случайни запознанства, поне за седмица опитайте да започнете няколко такива и ще видите как Вашият свят ще се промени.

14. Изхвърлете колана

Не всички имат спокойно детство, затова и добавям тази точка. Ако в детството са Ви наказвали, дошло е време да изхвърлите колана, буквално да го нарежете, да изразите цялата си злост с ножицата, да се наплачете или да се порадвате на Вашата победа над спомена за болката. Можете заедно с колана да изхвърлите на боклука всичко, което Ви напомня за трудното детство – Вашето вътрешно дете никога вече няма да се страхува от побоите, защото Вие вече можете да му осигурите защита.

15. Нарисувайте идеалното за Вас семейство

Нарисувайте идеалното семейство според Вашите представи. В какво семейство бихте искали да сте дете? Навлезте в процеса, сякаш всичко, което рисувате, е съвсем реално. С какво е важно това? Тайната е, че онова, което можете да си представите, Вие можете и да създадете. Способни сте да дадете на самите себе си всичко, което Ви е нужно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s