„Аз съм лош родител!”. Практически съвети за виновни родители

Всички ние, родителите, имаме онези дни, когато всичко върви наопаки и реакциите ни към обичайните лудории на децата ни са свръхмерни. Обикновено след нервния ни изблик горчиво съжаляваме за преживяването, което сме причинили на децата, а и на себе си. Изпитваме неописуема вина, която буквално ни съсипва. Как да се справим с това?

  • Успокойте се. След като изпитвате вина и търсите начини за справяне (включително това, че четете този материал), вие сте съвестни родители. Наистина лошите родители не изпитват подобни угризения. Дайте си малко време, примерно няколко часа, през които първоначално бурните ви емоции да утихнат.
  • Не бързайте да изкупвате вината си пред детето, особено с материални подаръци – скъпи вещи, нещо отдавна желано от детето, което решавате да му подарите импулсивни, водени от вината си. Можете да му купите някакъв обичаен за ежедневието ви заедно подарък. Препоръчително обаче е, независимо от възрастта му, да говорите с него – кажете му, че се извинявате за по-грубото си поведение, че всички (и деца и възрастни) правят грешки понякога, но това съвсем не означава, че не го обичате. Допълнете обаче, че не е хубаво да постъпват така прибързано нито децата, нито възрастните. Дори и с малките деца е препоръчително да се говори подробно и обяснително – това ще заздрави връзката с родителите.
  • Помислете върху причините за Вашето поведение. Децата умеят да влудяват понякога всеки, но дали за гневната Ви реакция не допринасят например успиването на всички сутринта, вечният хаос вкъщи, бързането за градината в комбинация с мотаещите се деца, колата, която не пали и всички останали битовизми? А може би притеснението за проекта в офиса, скърцащите отношения с половинката или нашествието на роднини у дома? Обмислете внимателно кои са факторите извън децата, които допринасят за това да реагират свръхмерно спрямо отрочетата и как бихте могли да се справите с онези, които са в обсега на Вашия контрол или да игнорирате онези фактори, които не можете да контролирате. Самото осъзнаване на важността на подобни средови влияния ще Ви помогне да реагирате различно в следващи критични моменти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s