Автентичното движение на Джанет Адлер /Из „Трите гранд дами на автентичното движение“/

Една от ученичките на Уайтхаус – Джанет Адлер, развива подхода на първата и през 1981 г. основава Институт „Мери Старкс Уайтхаус”. Именно тя предлага да се използва термина „Автентично движение” не само за описание на определено качество на движението, но и като название на цялата дисциплина. Вярно е, че по-късно Адлер си признава, че така внася известно объркване в разбирането на термина, като се смесват качеството и техниката с това название. Независимо от това обаче терминът „Автентично движение” се затвърждава и възприема във времето.

Джанет Адлер се обучава при Мериън Чейс (основателката на американската танцова терапия, която работи с аутистични деца), като в развиването на практиката на автентичното движение Адлер се движи от терапевтичната модалност към духовната и трансперсоналната.

Двама учители повлияват особено силно на Адлер. От Мери Старкс Уайтхаус Адлер разбира „феномена съзнание на движещия се”, а от психолога Джон Уиър (John Weir/Джон Вейр – англ. език/руски език) възприема „онова, което по-късно бива назовано феномена съзнание на свидетеля” (Adler, 1987).

Адлер извежда подхода на Уайтхаус на друго ниво. Първата определя различно ролята на свидетеля, предава я на движещия се човек (различен от този, който е наблюдаван – бел. прев.), а не на терапевта, което е радикално решение. Това е първата стъпка в работата с групата, с колективното съзнание, излизане извън предела на терапията. „Ние искаме да бъдем гледани без осъждане, проекция или интерпретация. И, в края на краищата, искаме да свидетелстваме, да гледаме другия.” (Adler, 1987).

За Адлер в Автентичното движение е важен стремежът на свидетеля ясно да види желанието на движещия се да бъде гледан. Свидетелят се учи да култивира своята способност да посвещава вниманието си на вътрешния опит, да отбелязва как онова, което той вижда и усеща, създава импулси в тялото. Появата на тези импулси потвърждава „иманентното случване, протичащо вътре в тялото”. Адлер говори за себе си в ролята на Свидетел: „Моето намерение е в това да се движа срещу собствената си пустота, което по парадоксален начин ме води до вътрешна изпълненост с чувства, мисли, усещания” (Adler, 2002).

Описвайки своя опит, Свидетелят използва „Аз-език”, езикът на непосредствения опит: „Аз виждам”, „Аз чувствам” и т.н.

Джанет Адлер в определен момент обозначава целта на Автентичното движение така: да развие вътрешния свидетел. Този вътрешен свидетел се формира както у Движещия се, така и у Свидетеля. Адлер твърди, че ние се нуждаем един от друг, „за да усетим препятствията по пътя към въплътяването на цялостността… Нашата способност за състрадание напълно зависи от опита ни във взаимодействията с други хора, от нашите отношения като цяло” (Adler, 2002).

В книгата си „Дарът на осъзнатото тяло” тя определя пътя на развитието вътре в Автентичното движение, като метафорично го описва като движение от индивидуално тяло през колективно тяло към осъзнато тяло. Този път включва 4 фази:

– отношения между Движещия се и външния Свидетел:

– отношения между Движещия се и вътрешния Свидетел;

– отношения между Движещия се (в това число и в ролята му на Свидетел) с групата;

– отношения между Движещия се/Свидетеля с Духа (Adler, 2002).

Според Адлер Автентичното движение фокусира вниманието върху процеса на взаимно разбиране между Движещия се и Свидетеля. Когато чувстваме, че ни слушат, ние започваме да слушаме другите. Когато развиваме в себе си тънкия и подкрепящ Свидетел, ние можем да позволим на другите да следват своя собствен опит в движението и преживяването на движението. Процесът на слушане на историите, които разказва нашето тяло, ни прави по-смели в опознаването на самите себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s