За какво му е да ме мъчи? (внимание – манипулатор!)

Въобще не понасям неопределеността и недоизказаността, а в същото време любимият ми човек никога не казва директно какво чувства по един или друг повод, бои се да не ми стане неприятно от това. Обикновено хвърля във въздуха някакви двусмислени фрази, а аз започвам да ги дообмислям или да му „вадя думите с ченгел”. А той се отдръпва, отговаряйки нещо от типа: „Не знам какво чувствам, нещо става с мен”. Когато съм по-близо до истината, той просто казва: „ОК, приключихме темата” и на мен от това ми става съвсем зле. Отначало ясно ми дава да разбера, че нещо се е случило, а после казва: всичко е наред. Това ужасно ме измъчва. Как да променя отношението си към това? Как да го накарам да проумее, че искреността е по-ценна от благородната лъжа?

Благородната или неблагородната лъжа нямат връзка с Вашия случай. Всъщност както и лъжата във всяка една нейна възможна форма. Тук по-скоро имаме работа с безсъзнателно манипулиране. Подобна игра – „Кой на кого е по-нужен” – е характерна за инфантилните мъже, вечно решаващи за себе си едни и същи въпроси: „Правилно ли е това, което правя?”, „С тази жена ли искам да съм свързан?”, „Достатъчно ли ме обича тя?” и т.н… И ето, Вие му давате лесен отговор на последния въпрос, подхранвайки Вашата тревога. Единствено в този случай той чувства себе си „на гребена на вълната”.

Работата не е в това, че Вие изобщо не понасяте неопределеността и недоизказаността – тях никой не може спокойно да понесе. Работата е в това, че на Вашия приятел по някаква причина са му нужни Вашите преживявания на обърканост. Вероятно по този начин той се опитва да се избави от собствения си вътрешен хаос (има хора, които никога не успяват да подредят емоционалния си живот, независимо от възрастта им), приписвайки го на Вас. Не Ви предлагам да го съдите – в такива игри хората рядко се включват от добър живот, можете обаче да направите нещо полезно за него и за Вашите отношения – да му намерите опитен психотерапевт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s