В един хубав ден ще разбереш, че си останала съвсем сама

/Автор на оригиналния текст: Полина Гавердовская, гещалт-терапевт, Руска федерация.

Извлечено на 01.11.2017 г. от http://gaverdovskaya.ru/public/essay/story1797.htm

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова/

Вместо предисловие. В Интернет често ми приписват разнообразни „правила за живота”, които не съм писала никога. Помислих си, че е време да си напиша мои, за да съм по-ясна.

Посвещавам на приятелите си.

В един хубав ден ще разбереш, че си останала съвсем сама. Всъщност ти винаги си била сама, но осъзнаването на това идва по-късно. Родителите умират, съпрузите се променят, любовниците изневеряват, децата порастват. Или ти самата си тръгваш от тях, защото вече са ти чужди. Чупи се онова, което вчера все още е работело. Не е важно какво точно се случва, ти само помни: самотата винаги дебне зад гърба ти, неизбежно като зимата. Зрелостта е способността да бъдеш сам, без да драматизираш. Готви се добре за това по-отрано, аз ще ти разкажа как:

 1. Всички освен най-близките роднини могат да бъдат заменени. Никой и нищо не съществува само в един екземпляр. Пускай нови хора в живота си, дори все още да не знаеш дали между вас има нещо общо. В един хубав ден ще разбереш, че си останала сама и това ще те спаси.
 2. Винаги опитвай нещо ново: храна, дрехи, маршрути, устройства, активности, филми, книги, теории и обяснения на Вселената. Мозъкът е много ленив. Той се стреми да се ограничи до познатото. Не му позволявай обаче да се привърже към едни и същи неща, удоволствия, пътища, способи и трикове. Пробвай новото, особено когато си ленива, страх те е или не ти се иска. В един хубав ден ще разбереш, че си останала сама и това ще те спаси.
 3. Прости на всички, на които можеш, а останалите – забрави. Забравата е най-доброто наказание и най-ефикасното лекарство. И никога с никого не спори, по-добре си направи маникюр.
 4. Не бързай за никъде. Всичко, което се случва бързо, живее кратко. Ако действително искаш нещо – ще го направиш. Ако си се отказала да правиш нещо, значи то не ти е било нужно. Отлагай рискованите желания и постъпки, дай им „да отлежат”. Направи онова, което вчера не си се осмелила да направиш, само ако желанието е неотстъпчиво и те преследва вече дълго време.
 5. Тази точка допълва предишната: ако искаш много нещо и смяташ, че то е правилно, действай. Желанията са самият живот. Позволи на желанието да живее в теб и го следвай. Ако то не изчезне – последвай го.
 6. Не се отказвай, докато искаш нещо. Успехът е опит, т.е. количество от повторения. Всеки неуспех е недостатъчен опит и се компенсира отново с опит. Смелостта и рискът също са опит. Дори това, което изглежда като безумна наглост също е опит. Упоритостта, търпението, умението да прощаваш, устойчивостта и независимостта – всичко това е опит. Важното е да не се предаваш, докато искаш нещо.
 7. Край не съществува, дори краят е нещо, което тече и преминава. Помни това в моменти на отчаяние, на тъга, на гроба на приятеля си или докато четеш писмото на любимия човек, който те е изоставил. Непременно ще дойде ден, когато ще си кажеш: „И по-добре!” (особено се отнася до любимия). Нищо никога не е край: в един хубав ден ще разбереш, че си останала сама и тази мисъл ще те спаси.
 8. Нищо не е край, но краят е близко. И е по-полезно да мислиш, че той е бил вчера. Тогава ще ти е по-лесно да следваш всички тези изброени точки.
 9. Прави каквото искаш, но се грижи за тялото си, иначе то неочаквано ще ти отмъсти. Придобий навика да го питаш какво иска и да изпълняваш желанията му. Ако никога не си слушала тялото си и не знаеш как то разговаря, започни с простите неща – леките разходки, плуването, йогата. По-нататък всичко ще се случи естествено: тялото чака да бъде чуто.
 10. Романтиката, любовта и страстта са прекрасни. Но ако ги бъркаш със секса, може дълго да останеш без него. Направи така, че да правиш секс. Нека романтиката и любовта, идвайки в живота ти, да те намерят в леглото с нов любовник.
 11. Последното, за което трябва да се вълнуваш, е какво мислят за тяб хората. Хората мислят основно за себе си, а също за теб, измервайки те според себе си. Т.е. те не мислят нито за теб, нито един за друг. Прави каквото искаш и погледни отново точка 7.
 12. Бой се от увереността. Увереността е началото на старческия маразъм. Съмнявай се, допускай други варианти, оставяй пътища за отстъпление на себе си и другите. В един хубав ден ще остана сама и ще проверя дали това ще ме спаси.

P.S. Това е единствената точка, в която не се съмнявам: пази приятелите. Приятелите са единственото, което си струва да натрупваш (засега на мен това ми се удава). В един хубав ден ще разбера, че съм останала сама, приятелите ми ще ме наобиколят и ще кажат: ти съвсем си полудяла, нали ни има нас. И това е истина J

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s