За жените, на които всичко им е позволено и нищо няма да им се случи заради това

Автор: Аглая Датешидзе, Руска федерация, лекар-психиатър, танце-двигателен психотерапевт

Източник: https://www.facebook.com/aglaya.dateshidze

Извлечено на 19.10.2017 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

В моето съветско детство беше прието да се реагира недвусмислено на красивите, успешни и съблазнителни жени. Особено ако те имаха всичко и нищо не им се случваше заради това. Ако те получаваха подаръци и внимание от мъжете или пък постове и длъжности, но на всички наоколо им ставаше „ясно” С КАКВО те бяха заработили това. Кристално ясно бе, че не с главите си… Как по друг начин една можеше да заработи голям апартамент, вила, кожени палта и блесналите погледи на разминаващите се с нея мъже? Тя със сигурност е от онези галеници на съдбата, които задължително ще надскочат всички умни и прилични жени. Защото на приличните жени им се налага да работят не по онзи начин, а с мозъка си! Да бъдат изпълнителни, работещи, умни. И, дай Боже, да им се получи животът… Дай Боже…

Колкото повече семинари провеждам, толкова по-често ми се случва да се сблъсквам с жени с пренапрегнати глави и огромни блокажи в малкия таз. Толкова големи, че дори при най-малката работа с тях сълзите се леят на поразия, както и спомените – за всички минали обиди, болка, предателства и излъгани очаквания. Дори не при работа, а само при споменаване. Говоря съвсем сериозно. Когато моля участниците в семинара да насочат внимание към областта на таза, начинаещите женски групи изненадващо за самите себе си се оказват плачещи на пода. Дори вече не ми прави впечатление. Между другото, предполагам, че и в мъжките групи в началото би било същото. Да, това е печатът на обществото. И всички ние тръгваме от тази начална точка, когато решим да възстановим личната си свобода и радостта от живота. И колкото повече работя в тази посока, толкова по-голямо уважение в мен предизвикват жени, които са успели да съхранят (а това в нашето общество съвсем не е лесно!) или отново да си възвърнат удоволствието и сексуалното желание. Не онова безсъзнателно желание, което завършва с разюзданост, а здравото, истинско, зряло желание, което придава интерес към живота и към особено силното удоволствие. Поради това, че желанието и възбудата не са действие. Желанието е единствено енергия, която трябва да умееш да насочваш. Ако жената не е била научена да управлява енергията си, то за да не потъне в това същото поведение с лошо име, се налага всичко да бъде блокирано. Така правеха нашите баби. Или пък да работят до умопомрачение, устройвайки истерии нощем. Това правеха и продължаваха да правят нашите майки.

Но предвид че енергията е много, действията могат да бъдат различни – например творчество, флиртове, танци, секс с любимия човек, помагане на хората, умение да вдъхновяваш мъжете, усмивки, песни, сътворяване на красота. И работа, разбира се. Но вече, простете, не само чрез главата, на която се придава огромно значение, а вече и чрез друго място. И също така чрез сърцето – отворено, свободно, осъзнаващо своя потенциал и готово да направи избор. Сърцето рано или късно се включва, защото желанието моментално ни изправя пред избора. А тук неизбежно изплуват темите за смисъла, за границите, за ценностите, привързаностите, отношенията, отговорността и всичко останало в дългия списък. Всичко, което можеш да избегнеш, ако не си присвоиш своята собствена сила.

Да, някои от читателките директно могат да кажат: АЗ СЪМ ЗРЯЛА, АЗ ИСКАМ, ОБИЧАМ, ПОЗВОЛЕНО МИ Е, ПРИЯТНО МИ? Ако не го кажат, може би поне ще се замислят? Или поне ще погледнат в тази посока…. Защото иначе за онези, на които всичко им е позволено и нищо няма да им се случи за това, ще остане най-вкусното… Предупредих ви!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s