За да има едно по-добро Аз, необходимо е да има и подкрепящо Ние.

Източник: Мичигънски университет

David S. Lee, Oscar Ybarra, Richard Gonzalez, Phoebe Ellsworth. I-Through-We: How Supportive Social Relationships Facilitate Personal Growth. Personality and Social Psychology Bulletin, 2017; 014616721773037 DOI: 10.1177/0146167217730371

Извлечено от: „For a better ‘I,’ there needs to be a supportive ‘we’.“ ScienceDaily. ScienceDaily, 25 September 2017.

http://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170925095426.htm

Превод от английски език: Силвия Давидова-Иванова

Ако сте един от онези щастливци с висока мотивация, които активно преследват целите на своето личностно развитие, поблагодарете на семейството и приятелите си за тяхната подкрепа.

Скорошно изследване на Мичиганския университет показва, че хората, които разглеждат своите отношения като подкрепящи могат уверено да се стремят към растеж.

Изследвателите използват данни, събрани от извадки в САЩ и Япония, за да определят дали личностното израстване е резултат от индивидуални характеристики или от положителните взаимоотношения с другите.

В изследване №1 около 200 участници са разпределени на случаен принцип в условия на три типа взаимоотношения: подкрепящи, неподкрепящи и неутрални. В първите две групи от участниците се очаква да посочат един човек в живота им с когото се чувстват комфортно (или не) и за когото нямат опасения, че би ги изоставил. От неутралната група се очаква да посочат един техен познат, към когото не изпитват силни чувства.

Участниците изчитат един хипотетичен сценарий, при който те трябва да избират между една високоплатена работа, която те познават добре (Компания А) или по-нископлатена работа, която изисква учене, но то ще им помогне в дългосрочното разгръщане на кариерата им (Компания Б).

65 % от участниците в условията на подкрепящи отношения избират Компания Б. 40 % от онези в неподкрепящи условия  избират същото. 50 % от неутралната група избират компания Б. Изследването показва, че хората в подкрепящи условия са по-склонни да изберат работа, която им позволява личностно израстване, дори и при по-ниско заплащане, отчасти поради това, че те се чувстват по-самоуверени.

Изследвания №2 и №3 анализират перцепциите на хората за покдрепата, която те получават от семейството и приятелите им, за да определят тенденциите към личностово развитие в двете култури.

Базирайки се на данните от проучване на развитието в средна възраст в САЩ, изследователите предлагат на повече от 3800 участници в Изследване №2 да оценят подкрепата, която получават от семейството и приятелите си. Сред въпросите, които са им зададени, са следните: „До каква степен семейството Ви (приятелите Ви) действително се интересуват от Вас? и „Доколко можете да им се разкриете, ако имате нужда да говорите за проблемите си?” Респондентите също така оценяват и своето желание да развият своя потенциал и да израстват като личности, както и да повишат своята самоувереност.

Хората, които определят своите взаимоотношения като подкрепящи, имат по-голямо желание да израстват личностово и се чувстват по-уверени в себе си – показват резултатите от проучването. Получените резултати са сходни с данните от изследването на развитието в средната възраст в Япония, което обхваща около 1000 човека.

„Колкото по-подкрепящи смятаха, че са техните връзки, толкова по-изразени бяха тенденциите им към личностово развитие, дори и в култура, която поставя повече акцент върху колективното, отколкото върху индивидуалното” – казва Дейвид Лий (David Lee), основен автор на проучването, доктор по психология на Мичиганския университет.

Като цяло, изследователските находки подкрепят перспективата „Аз чрез Ние”, което означава, че социалната тенденция да се свързваме с другите и индивидуалната такава да се стремим и да израстваме като личности, не се изключват взаимно и могат да се усилват взаимно.

„С други думи, не е задължително взаимоотношенията да конфликтуват, но те могат и да подпомагат личностовото развитие на другия” – казва Оскар Ибара (Oscar Ybarra), професор по психология и управление на организациите.

Резултатите от изследванията потвърждават както важността на това да разграничиш себе си от другите, като постигаш личните си цели, но и това да бъдеш добър член на общността, като изпълняваш социалните си задължения и поддържаш подкрепящи взаимоотношения.

„Изграждането на положителни социални връзки с другите поставя хората в добра позиция, в която те да получават повече социална подкрепя, която е инструмент в тяхното личностно развитие, а от друга страна – им позволява да балансират между две фундаментални ценности: да се стремиш и да се свързваш” – казва Лий (Lee), който в момента заема постдокторантска позиция в Държавния университет в Охайо (Ohio State University).

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s