33 НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ ПОДАРЪКА, КОИТО ДЕТЕТО ВИ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ

♦ Подкрепата

Дори една ободряваща дума може да окрили детето. Покажете му колко ценно е то за Вас и не забравяйте да му го напомняте често.

Прегръдките и целувките

Нужно ли е да казваме, че децата обожават проявите на родителската любов. Независимо колко пораснало е Вашето дете, никога не е късно да го прегърнете или целунете.

Семейните обеди и вечери

Съвместните обеди и вечери са забележителна възможност да се съберете в семейния кръг, да обсъдите изминалия ден или бъдещите ви планове. Колкото и гръмко да звучи, семействата, които не се хранят заедно, трудно се развиват заедно, като общност.

Чувството за хумор

Намерете време да се посмеете с децата си, устройвайте им забавни изненади (направете си например смешна коса или се престорете на клоун или дух, толкова е просто) – те ще намаляват излишната сериозност, ще създават добро настроение и ще Ви свързват емоционално.

Способността да вижда красотата
Помогнете на детето си да намира красотата във всичко, което вижда, и във всеки, когото среща, макар и без излишна наивност.

Свободата да прави грешки

Децата си остават деца и често се поддават на своето веселие без задръжки, което понякога поставя на изпитание Вашето търпение. Осигурете им пространство, където ще могат да експериментират свободно, да изследват нещата и да правят грешки.

Стабилното семейство

Здравото семейство си остава онзи фундамент, върху който децата строят своя собствен живот. Опитайте се да запазите тази основа във времето.

Времето

Времето не може да се върне назад и то е единственият подарък, който няма да можете да подарите по-късно, което му придава особена ценност. Ценете времето, прекарано с детето Ви.

Вниманието

Колко е простичко това, а колко дефицитно се оказва всъщност вниманието. Бъдете до децата си, не пропускайте важните моменти в живота им.

Умението да проявява състрадание

Понякога животът е несправедлив. И когато се случи нещо такова с познати или непознати хора, научете детето да не стои настрани, а да помогне на онзи, който има нужда от подкрепа в труден момент.

Умението да цени

Един от най-сполучливите подаръци, които можете да дарите на детето си е това да цени онова, което то има, без това да го спира да се стреми към повече.

♦ Любопитството

Научете децата си да задават въпроси и да проявяват любопитство. Избягвайте фрази като: „Много питаш!”.

♦ Решителността

Възпитавайте волеви деца – деца, които знаят, че постигането на всеки успех е необходимо да проявят решителност.

Дисциплината

Децата трябва да бъдат научени на много неща: как да се държат, как да общуват с околните, как да постигат целите си и да осъществяват желанията си. Във възпитанието не може без дисциплина, но се старайте тя да не е основана на забрани, а по-скоро на позитивни послания.

♦ Любопитството

Научете децата си да задават въпроси и да проявяват любопитство. Избягвайте фрази като: „Много питаш!”.

Желанието за творчество

Безспорно е, че развитието на глобалната мрежа създаде огромни възможности за учене и креативност. Поощрявайте творческото начало в детето – на света са безкрайно нужни хора, способни да създадат нещо ново.

Щедростта

Научете детето да бъде щедро с вещите, които му купувате сега Вие, за да възпита в себе си щедрост и със своите собствени вещи един ден.

Духовността

Вярата извисява нашата представа за Вселената, нашия свят и живота ни. Чудесно би било, ако успеете да обясните на детето, че то е изградено не само от плът и кръв, но и от ум, сърце, душа и воля. И че решенията, които детето взима в живота си, не бива да се основават само на желанията на плътта и кръвта.

Честността

Децата, които от ранните им години, са научени да бъдат честни, има много по-голям шанс да останат такива и в зрелостта. Честните хора също така по правило се чувстват по-добре, умеят да се наслаждават на живота и спят по-спокойно нощем.

Надеждата

Надеждата дава сили, формира издръжливост и поддържа решимостта. И дори в моменти на крайно отчаяние тя ни помага да се движим напред.

Въображението

Животът ни се променя все по-бързо и по-бързо, а вчерашният ден малко прилича на днешния. Новият свят се създава от хората, които умеят да работят със своето въображение, така че насърчавайте децата си да го развиват и проявяват активно.

Стремежът към познание

Същинската страст към познанието отличава детето от зубрача в училище, който учи, за да получи диплома. Тази страст се възпитава в семейството – затова четете, задавайте си въпроси, анализирайте и подлагайте на съмнение прочетеното заедно с децата.

Природата
Децата, които се учат да ценят свята около тях, след това се грижат за него. Ние често молим децата си да поддържат чистота и ред в дома, така че защо да не ги научим да съблюдават това и извън вкъщи?

Възможността да опитва нещо ново

За децата е важно да имат възможност да опитват нови неща, за да разберат какво им харесва и в какво те имат повече способности. И всъщност това съвсем не изисква задължително много пари.

Поощрението

Не забравяйте, че думите притежават огромна сила. Простичките думи, които Вие всеки ден говорите на детето си, могат както да го подкрепят, така и да го доведат до отчаяние, така че ги подбирайте внимателно.

Умението да се гордее с победите си

Празнувайте всички събития в живота, дори малките поводи. Ще видите как с времето Вашата отдаденост и признанието на успехите на детето Ви ще го стимулират да постигне повече.

Дръзновението да опознава околния свят и хората в него

Опознаването на широкия свят не е по силите и възможностите на всички семейства, но пък запознаването с обкръжението на детето е съвсем постижимо, затова го стимулирайте да бъде ненаситно в желанието си да опознае своята среда.

Самооценката

Децата, които са възпитавани в това да ценят себе си, обикновено са по-уверени, имат чувство за собствено достойнство и демонстрират самоуважение. Тази положителна нагласа към самите тях обикновено води до успехи и в живота им на възрастни.

Уникалността

Помогнете на детето си да разкрие своя потенциал и да покаже с гордост на света онова, в което същият този свят може да оцени по достойнство.

Моментите, когато просто седят на Вашите колене

Ако попитате детето, то ще Ви признае, че Вашите колене са най-хубавото място на света – на тях може да се прави всичко, от това просто да се седи до това да се четат книги, да се разказват истории или просто да си споделяте простички неща.

Семейното огнище

Да знаеш, че вкъщи те обичат и те чакат, е едно от най-приятните и вдъхновяващи преживявания в живота. Изпълнен ли е с топлота Вашия дом за детето?

Верността в семейството

Верността в брака е нещо, което, колкото и да Ви се струва невероятно, децата много точно усещат. Затова, преди да стъпите накриво, помислете.

Любовта

Има ли по-(без)ценен подарък от нея?

Весели празници!

Адаптирано по: http://roza2012.net.ua/35-podarkov-kotorye-deti-nikogda-ne-zabudut.html

Оригинално заглавие: 33 подарков, которые дети никогда не забудут

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s