Мама знае всичко или как да се справим с натрапливите съвети на бабите

Накратко моят проблем е, че майка ми има ярко изразени представи за „добрия вкус“ по отношение на прическите и дрехите, които натрапва на самата мен и на дъщеря ми (тя е на 9). Нашите дрехи са си наш личен избор и ние сме си в правото да се обличаме както ни харесва – аз винаги се старая възможно най-малко да внушавам на дъщеря си моя стил и й давам възможност да избира сама какво й харесва. На как да стане това с бабата? Живеем в едно жилище и няма как просто да й затворя телефона, например. За мое огромно съжаление всичките ми опити да защитя правото ни на самоопределение изглеждат твърде агресивно. И все пак – ако мен самата е трудно да ме промени собствената ми майка, как стои въпросът с дъщеря ми, на която й е къде-къде по-трудно да отстоява правото на собствен вкус? Как по достатъчно мирен начин да накарам майка ми да разбере, че не е нужно да се намесва в чуждите дела?

И.

Драга И.,

Има само един начин да покажете на майка си, че не е нужно да се намесва във Вашите дела и той е като правите нещата по свой начин и според собствените си разбирания. У Вас с майка Ви освен основното взаимодействие е в ход и т.н. мета-взаимодействие на по-високо ниво. Тя със своите забележки сякаш казва: „Аз ще ти докажа, че си малка – ще ти се натрапвам и ти ще реагираш на това агресивно“. И тя наистина Ви се натрапва, а Вие реагирате агресивно. Подходът й работи и докато това е така, майка Ви ще го ползва все така ефективно.

В основата си проблемът Ви не е в дрехите, а в статуса. Вие както всички семейства, при които няколко поколения делят едно жилище, непрестанно решавате въпроса „кой е главният“. Майка Ви ползва Вашата неувереност в това, че наистина имате собствено право да решавате как да се обличате и как да обличате детето си. Не си струва да се притеснявате отделно за дъщеря си – тя се ориентира според Вас и нейната неувереност ще бъде отражение на Вашата. Най-доброто, което можете да направите във Вашия случай е да се еманципирате, да повярвате и наложите себе си – тази нова самооценка и нейното отражение в поведението ще възприеме и детето Ви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s