„Какви са бъдещите ти планове?” (за личните граници и тревожността от неясното бъдеще)

Ужасно се дразня, когато ме питат неща от типа: „Какви са ти плановете за…?”, „Какво ще правиш еди-кога си?”, „С какво се занимаваш?”, „До колко часа работиш?”, „Кога си свободен?”, „Къде отиваш?”, „Къде беше?”, „Какво ново?” и т.н. Когато чуя подобни въпроси, направо ме хващат нервите. Е, сдържам се, за да не нагрубя отсрещната страна – най-често лъжа или просто си замълчавам. Вижте, проблемът изобщо не е в това, че това е някаква тайна информация – мен просто ме дразнят подобни въпроси, изобщо не е важно кой ги задава. Не знам как да престаня да се дразня на подобно нахлуване в личното ми пространство?

Най-лесно можете да намалите раздразнението (без да навлизате надълбоко в неговите механизми) с прости технически прийоми от типа на това да правите пауза преди да отговорите, да говорите бавно, по-тихо, с по-нисък тембър.

Ако Ви интересува обаче природата на Вашето раздразнение, то хипотезата, лежаща на повърхността е защитата Ви от опити за контрол. В този смисъл идеята да престанете да се дразните е непрактична и утопична. Все едно да поискате да престанете да изпитвате глад по време на тридневно гладуване. Вашето раздразнение сигнализира за това, че границите на личното Ви пространство са нарушени и самото преживяване на раздразнение Ви е нужно като сигнал да се погрижите за тези граници.

Ако навлезем още по-дълбоко и се запитаме откъде идва тази тревога като отговор на чуждия опит за контрол, то възниква още една хипотеза – вероятно Ви безпокоят силно плановете? Бъдещето? Измъчва Ви усещане за напразно изтичащо време? Че животът Ви преминава напразно? Опитът ми говори, че ако се повдигне и тази завеса, обикновено се достига до темата за т.н. тревога от битието (екзистенциална тревога) и търсенето на отговори на въпросите: „Кой съм?”, „Защо живея?” и т.н. Вие питате – защо ми е нужно да знам всичко това? Веднага Ви отговарям – когато се осмеляваме просто да премислим тези теми, много във възприятието на живота се променя. В частност – осмислянето на тези въпроси и преодоляването на екзистенциалната тревога могат да Ви помогнат да преодолеете раздразнението си, когато Ви питат „Къде отиваш” или „Как са при теб нещата?”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s