Хиперактивно ли е детето ми? Как да организирам ежедневието ни заедно?

Синчето ми е на година и шест месеца, а вече ми е трудно да се справям с него. Неотдавна се научи сам да излиза от кошарката си и сега участва вече във всичко. Забравила съм вече какво значи сама да измия чиниите, да почистя зеленчуците, да сложа дрехите в пералнята, защото на него също му е нужно да ми „помага” в тези дейности – нужни са му ножът, кофата за боклук, прахът за пране, кипящата термокана… Може евентуално да се позанимае с нещо максимум за 15 минути, ако това нещо му е непознато. Ако му взема някакъв предмет от ръцете, ме очаква оглушителен концерт поне 20 минути. Посетихме детски невролог и неговата диагноза е хиперактивност, но тя щяла да се израсте, а сега нямало какво да се направи. Кажете ми, съществуват ли някакви начини майките да организират живота си при такова дете вкъщи?

Преди всичко искам да Ви успокоя, че т.н. хиперактивни деца (имайте предвид, че на такава крехка възраст подобна диагноза не може да бъде поставена, говорим съвсем условно за по-активно, енергично от повечето му връстници дете) по правило са умни, любознателни и добре развити. Вярно е, шумът около тях е неимоверен, но количеството информация, което детето извлича от действителността за единица време, е поразително. Тези деца са съобразителни и усвояват новот с невероятна бързина. Не е ли това достатъчна награда за шума около тях?

Съветите ми към Вас са следните:

–         Не ограничавайте свободата на детето – това за него е равносилно на кръвна обида. Осигурете му безопасно жизнено пространство. Приберете забранените неща, запълнете долните чекмеджета и шкафове с безобидни предмети, с които детето може спокойно да се занимава (например със стари списания, непотребни вестници и пр.). Когато се храните заедно, слагайте на масата само това, което можете да хапнете и двамата.

–         Ако се наложи да забранявате, предлагайте алтернатива. Миенето на съдове нека бъде заменено от преливане на вода от една чаша в друга, например. Пластмасовият нож спокойно може да замени истинския също. Вместо да пипа праха за пране (който е табу) детето може да натиска бутона на пералнята, нали? Детенцето не може да пипа кофата за боклук, но може да вземе малкото контейнерче за боклук и да го изхвърли там където трябва. Не забравяйте да похвалите детето, кажете му, че е „помощникът на мама”.

–         Вещите табу (термокана, контакти, щепсели и пр.) забранявайте спокойно.

–         Не излизайте тайно от стаята – детето веднага ще Ви „разконспирира” и ще Ви накаже за загубеното доверие във Вас. Излизайте открито, като предупреждавате ясно, че веднага се връщате. Ако детето не е съгласно, вземето го със себе си.

–         Избягвайте свръхнатоварването на сензорните системи на детето (неговите усещания). До 2.5 г. на детето са противопоказни нервните и шумни мероприятия (от типа новогодишен празник, лазерно шоу и др. подобни) и места с висока концентрация на хора, звуци, цветове и предмети (например хипермаркети). На празника по случай втория рожден ден на детето поканете максимум двама души.

–         Подбирайте внимателно играчните на детето – музикалните и изобщо шумните играчки бързо го превъзбуждат и му омръзват, например. Живият ум на тези деца се нуждае от игри, които да го ангажират мисловно, например трансформиращи се играчки. Първоначлно играйте заедно, докато постепенно детето свикне да играе и само. Ако по график има много време до времето за сън, не му пречете да се отдаде на буйни игри – те са му необходими, за да „изпусне парата”. След двегодишната му възраст можете да купите домашен спортен комплекс за Вашето енергично дете.

–         Разхождайте се колкото се може повече. Свежият въздух е полезен за нервната система, а и трябва да знаете, че затвореното пространство превъзбужда детето заради голямото количество ограничения.

–         Имайте предвид, че възрастта на детето му позволява да се концентрира върху някаква дейност не повече от 1-2 минути и това е напълно нормално. Нормално е също така да не може да доведе до край дори най-леката задача, просто защото вниманието му превключва върху нещо друго и Вие няма как да очаквате да го привлечете. За възрастта също така е характерна силната умора вечер, при която децата стават капризни, апатични или превъзбудени. Тези реакции не бива да Ви тревожат.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s