Баба или детегледачка – един нелек избор

Синът ми е на 2 години. Златен ми е – весел и общителен, но не много палав. Засега не бързам да се връщам на работа на пълен работен ден, но все пак ми е нужно да поработвам по 3-4 часа на ден. Майка ми, обаче, има свой живот и вечно не може да остане с детето; свекървата – напротив, но по ред причини й нямам доверие. Стигнах лека по лека до решението да наема детегледачка за малкия и имах голям късмет – бързо намерих подходящата млада, образована, с професионална подготовка жена, която освен това почувствах, че е точно „нашата” детегледачка. Бях на седмото небе от щастие до… момента, когато казах новината на бабите. Стана ми ясно веднага, че те искат да гледат детето и не разбират защо е нужно да влиза в дома ни чужд човек. Не знам как да постъпя, посъветвайте ме!

Здравейте, ясно е, че подобен избор няма как да се направи лесно, но не е и нужно да го направите в полза на някого. Неслучайно за бабите се казва, че са особено хитри. Те Ви помагат, защото обичат, но всъщност разполагат със съвсем различни права от детегледачката, отношенията с които се регулират парично. Избирайки детегледачка, Вие се спирате на такава, чиито възгледи за грижата и възпитанието съвпадат с Вашите, а човек „от друга вяра” просто няма да вземете на работа. С бабите няма как да направите подобен „фокус” – тя „ви е отгледала (или е отгледала мъжа ви), обожава внука си и най-добре знае какво му е нужно”. Необходимо е не тя да се съобразява с Вашето мнение, а Вие с нейното. Опитайте само да поспорите и … разгромът Ви ще е катастрофален.

Любовта, за щастие или за съжаление, – е по-фина материя от парите. И тя много често се използва като предлог за манипулация. Вижте, не Ви предлагам да се усъмнявате в това, че бабата (и дядото) не изпитват нежност към внуците: подразбира се, че детето за бабата е родно, а за детегледачката – не. Но Ви се налага да ги съпоставите. Майките често се оплакват от това, че по-възрастните родители са склонни да нарушават определената на детето диета, скептично се отнасят към развиващите игри, разглезват децата с непоследователността си и често избягват дългите разходки. Ако прибирайки се, намирате детето с несменен памперс да гледа телевизия от половин метър, а баба му весело да говори по телефона с приятелка, ако след храната на бабата детето се обрине, ако всеки път се сблъсквате с невъзможността да промените поведението на бабата, то наемането на детегледачка е единствен изход за Вас.

Безусловно е това, че колкото повече хората обичат детето, толкова по-щастливо е то. Но вижте ситуацията и иначе – детегледачката е нужна за тежкия ежедневен труд, а бабата – за посещенията на кино, театър, за времето на отдих и взаимно удоволствие. Можете да успокоите бабите като им кажете простичко, че децата обичат много по-силно тези баби, които им идват само на гости и в компанията на които децата си отдъхват от строгите, изискващи родители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s