Докъде достига границата на компромисите в една връзка?

Кажете какво да направя, ако нито по важните въпроси, нито по дребните, с мъжа ми често не можем да стигнем до съгласие? Не става дума дори за практични неща, нерядко спорим за нещо отвлечено и почти никога не можем да си изработим общо мнение нито по един въпрос. Възможно ли е да се живее в брак, когато не се удава достигането на компромис дори на отвлечени теми? Може би сме твърде различни?

Знаете ли, това е често разпространена ситуация – двама души спорят, единият има едно мнение, другият – съвършено различно свое. И в нас сякаш се чува т.н. в психологията ембрион, който иска, настоява да се слеем с партньора, да не му противоречим, да образуваме едно цяло. С други думи – от две мнения да се получи едно единствено. Така изглежда войнстващият инфантилизъм в действие. За жалост, обаче, детството е свършило и такъв компромис е невротичен, нездрав. Той убива и двете мнения, от него не произлизат никакви ползи за двойката. На психологически език това се нарича защитен механизъм, наречен „сливане” – при него зрялото у нас дезертира и дава път на детското съзнание. Сливането може да бъде два вида – пасивно и активно. При пасивното сливане сякаш си казваме: „Аз съм ембрион. Ти, разбира се, си прав. Ти си по-голям, ти по-добре виждаш нещата.” Активното сливане вече е нападение чрез своето мнение на мнението на опонента с цел да го унищожите: „Аз знам по-добре! И аз ще те убеждавам още, защото мнението ми е правилно!”. За психолога почти всеки опит да се убеди другия – това е също невротично желание за сливане.

Тогава какво можете да направите? Нищо. Просто трябва да се научите да живеете както и досега. А по практичните въпроси – да се научите да се договаряте. Да се договаряш означава, че Вие си задържате Вашето мнение, то не се е променило и ако жертвате нещо, то тази жертва е направена в името на нещо нужно за Вас, а не е плод на архаичното желание да се слеете и да станете едно цяло с партньора. Когато компромисът е съзнателен и е осъзнат избор, за който Вие също носите отговорност, тогава можете да го наречете и здравословен компромис.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s