Анатомия на раздялата или как да преживеем края на отношенията

Искам да се разделя с приятеля ми, но вече седмица той ме измъчва с телефонни повиквания и писма. По никакъв начин не мога да му обясня, че всичко между нас вече е свършило, той изобщо не ме разбира. Чувствам се в тотална безизходица. 

„Разбери, ти нямаш вина, проблемът е в мен… Аз не мога… Така се получи… Не, ти си прекрасен/на. Прости ми за всичко лошо, което съм ти причинил/а. Беше ми хубаво с теб, но…” – и т.н. Струва Ви се, че обясненията Ви ще помогнат на отсрещната страна да Ви разбере, но помислете дали е реалистично изобщо да очаквате, че другият иска да разбере защо си тръгвате?

Любимият Ви до вчера човек иска просто да останете. Без обяснения. Затова и не ги разбира. Не ги разбира, защото иска Вие да останете още и още и да продължите да обяснявате. Но повярвайте, най-простият начин да обясните на другия, че си тръгвате е именно да си тръгнете.

Възможен е и друг вариант – Вие самите да не искате да си тръгнете. Изглежда Ви, че се задържате, за да се обясните с другия, а всъщност – Вие продължавате да се обяснявате, за да се задържите по-дълго. Мислите, че да се обясните е хуманно. Но това не е истина, всъщност ако искате да си тръгнете наистина, по-хуманно е да го направите. И то колкото се може по-бързо. Единственото, което действително е нужно да кажете е: „Аз си тръгвам.”. Всяко „защото” е покана за по-нататъшен диалог, който отлага във времето Вашето „Сбогом”. Ако действително не искате да си тръгнете, а само шантажирате партньора с възможна раздяла с цел да получите по-различно отношение или повече любов – това е нечестно. По подобен начин изглеждат игрите на емоционален шантаж, а от него никой не излиза победител.

Във всеки случай, да си тръгвате и да се обяснявате – това са две несъвместими неща. Или продължавате да изяснявате отношенията си отново и отново, или си тръгвате и всичко става ясно без обяснения. Останалото са само опити за самоизмама.

Нормална е и реакцията на другата страна, която най-често реагира така: „Не разбирам, не разбирам. Защо той (тя) си тръгва от мен? Не разбирам, не разбирам! Нека, нека си тръгне, аз просто искам да знам защо го прави… Ще разбера и ще ми стане по-леко!” Реално погледнато обаче – по-леко едва ли ще стане. Опитите да се задържи другия за повече обяснения – това е просто способ да се отсрочи раздялата. По-леко от това няма да стане, дори напротив. Всъщност вместо да търсите разбиране на причината е по-добре да приемете неизбежното. Защото тази малка смърт си прилича на истинската – нима пред лицето на истинската смърт в края на живот има смисъл да търсите причината, би било глупаво, така или иначе тя вече Ви се случва. Когато „умирате” в края на една връзка, обаче, трябва да знаете, че след нея със сигурност Ви очаква още живот.

И като заключение – ако изобщо има нещо за разбиране в края на отношенията, то е, че всяка раздяла е просто болка, която трябва да се преживее. Именно от това осъзнаване идва и утехата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s