Как да научим детето на правилно отношение към парите?

Не знам какво се случва с петгодишния ми син. Детето е лудо на тема пари: непрекъснато нещо брои, рисува цветни хартийки подобни на пари, през цялото време нещо „купува“и „продава“, пита какви заплати получаваме с баща му. Всичките си колички и камиончета е напълнил с някакви неща и казва, че това са пари, а той е инкасатор. Моли ни да играем с него на „банка“ – той има „кредитна“ карта, а аз съответно трябва да му отпусна кредит…

Здравейте,

Повишеният интерес на детето към парите не е необичаен – все пак детето живее в 21 век и парите не могат да бъдат пренебрегнати като важна тема в живота. Парите за децата са важен атрибут от света на възрастните, а детето, знаете, расте като изпробва различни роли. То си слага очилата на татко, обувките на мама, иска да отключи входната врата и само да изключи сигнализацията. Парите са, обаче, нещо още по-интересно. Ако детето „зацикля“ на тема пари и ги използва често в игрите си, по този начин то иска от вас повече информация по темата. Ето защо е по-добре не да произнасяте думата „пари“ шепнешком, сякаш е нещо неприлично, а напротив – да просветите детето. Когато то ясно си обясни откъде идват парите (а също къде и с каква скорост те изчезват), ще бъдете застраховани от това в навечерието на рождения му ден, например, да чуете от него, че иска за подарък „кола като на татко“.

Когато стане вече на 2 години, на детето можете да предложите да плати в магазина и само да вземе рестото. Предложете му да „плати“ занятието с педагога, билетчето в метрото, новата играчка. Даже ако детенцето не може да смята, рано или късно ще зададе въпроса защо монетите са различни, а и цветните хартийки също.

Примерно след навършването на третата годинка започнете да давате на детето джобни пари. Договорете се какво точно детето може да си купи и какво не. Това не значи, че вече няма да правите на детето мили изненади, да му подарявате приятни за него неща. Просто ще му оставите правото да прави същото за себе си и останалите членове на семейството. Когато отивате заедно в магазина, напомняйте на детето да не забрави портмоненцето си, да носи в себе си парите ако нещо му се прииска. Не го контролирйте, не му казвайте: „За какво ти е тази глупост? По-добре купи това“. Детето само ще види, че парите не се връщат, а купената импулсивно играчка не само не радва, а и огорчава, защото напомня, че е била излишен разход.

Около петгодишната година можете подробно да разкажете на детето, че парите не падат от небето, а се заработват. Учете го да планира своите разходи. Ако на тригодишното дете сте давали джобни пари на няколко дни, то на петгодишното давайте веднъж на седмица, а на детето в началните класове – веднъж месечно. Не давайте пари допълнително, ако наследникът Ви е похарчил всичко твърде рано и много преди да дойде денят на следващата му „заплата“. Съобразявайте сумата не само с бюджета на семейството, но и с нуждите на детето и обективната реалност, не прекалявайте. Не лишавайте детето от джобни пари като наказание и не забравяйте да му дадете уговорените пари. В никакъв случай не поощрявайте детето за изчистената стая, добрия апетит, примерното поведение с пари. Изключения биха могли да бъдат големи желани награди (например колело, ролери или ховърборд) за прилежно поведение в училище през цялата учебна година.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s