Как да научим детето си на отговорно поведение?

Не знам как да науча детето си да бъде отговорно – дъщеря ми е на 9 години и рядко отговаря за своите думи и постъпки. И по-лошото е, че сякаш това изобщо не я интересува! Може ли всe още да се поправи това?

Отношението на детето към собствените думи и постъпки зависи най-общо от два фактора – от това как родителите и близките роднини се отнасят към собствените си думи и постъпки и от това, как важните за детето хора се отнасят към неговите думи и действия.

Отговорността възниква тогава, когато детето вижда около себе си други отговорни хора и когато другите хора се отнасят към него като към отговорен човек. Ако самите вие като родители удържате на дадените от вас обещания, ако ги нарушавате рядко и по независещи от вас причини, ако се извинявате в такива случаи – детето вижда във ваше лице пример как е нужно самото то да обещава и действа. Ако вие приемате сериозно думите на детето, вярвате му, не заменяте неговите „неправилни” желания с вашите „правилни” – то се убеждава, че самото то има ценност за вас, както и неговата дума.

Ето защо, преди да мислите може ли нещо да се промени в детето, помислете и за това може ли нещо да се промени във вашето отношение към него самото. Ако вие като родителска двойка сте отговорни за своите думи и постъпки в отношението си към детето,то ще се оформи като също така отговорен човек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s