Детето ми е на 3 години и се промени неузнаваемо – има ли обяснение за това?

Не разбирам какво се случва с детето ми (синът ми е на 3 години) – той е неузнаваем, от предишното спокойно и весело дете няма и помен, ежедневието при нас сега е изпълнено с капризи, скандали, истерии. Моля Ви, дайте ми обяснение на това поведение и ми препоръчайте начин за справяне, защото тази промяна е необяснима, плашеща и изчерпваща ме напълно.

Поведението на децата не винаги може да се обясни с прости причинно-следствени връзки. Да се предскаже утрешното им поведение, въз основа на днешното или вчерашното им такова – също не винаги е възможно. Детето е система реагираща на всичко, дори на най-фините промени и процеси от обкръжаващия го свят. Основното е, че детето не винаги реагира веднага, но затова пък винаги – по свой начин. Ще Ви изброя основните фактори, които могат да повлияят психиката на детето и негативно да се отразят върху поведението му:

Скандали между родителите

Вашето любимо, винаги радостно дете е неузнаваемо – дразни се винаги, когато му се откаже някаква дреболия, плаче, ако кулата от кубчета падне, не иска да поздрави гостите, а напротив – злобно се отделя в детската стая, измъчва котката. А вие все така дори и не подозирате, че детето Ви знае всичко за щателно скриваните спорове между Вас и неговия татко. Детето отчетливо вижда фалша, а освен това прекрасно разбира, че Вие не му казвате всичко. Ако семейството преживява сложен период, а детето реагира на него – по-добре му кажете истината.

 Влиянието на бабите
 
Преди да приемете помощта на собствената си майка или на свекървата в грижите за детето – убедете се, че вашите възгледи за възпитанието съвпадат. В противен случай, когато си вземете детето обратно, можете да бъдете неприятно изненадани.
Болезнени при възпитанието на малкото дете могат да бъдат следните аспекти:
–         отношение към хигиената – как да се мие детето, колко пъти на ден;
–         отношението към храната – какво и по колко да яде детето;
–         съня – дали да има дневен сън, по колко да се спи нощем, какво да се прави при нощните събуждания;
–         отношение към капризите – какво е и какво не е разрешено, как да се реагира на исканията на детето, които е невъзможно да бъдат удовлетворени;
–         медицински въпроси – от какво, как и с какво да се лекува детето във всички възможни случаи.
По всички тези въпроси е добре да се договорите, преди да оставите детето на грижите на баба му. 
 

Среда

Децата, постъпващи в градина или за първи път откриващи летния сезон в многостранни взаимоотношения (основно в пясъка или на люлките) с връстници, порастват стремително. Микросветът на детския колектив много бързо поднася на детето своите уроци – съобразителният малък човек бързо разбира, че играчките се делят на свои и чужди, като чуждите може да ползваш свободните, а собствените – виж, тях трябва да пазиш дори с викове. Детето става по-изискващо и вкъщи, и дори да не ползва свободно речта, бързо присвоява в своя речник думи от типа на „дай”, „не”, „махни се”, „сам/а”. То невинаги приема неразбирането от страна на родителите, по един или друг начин то настоява да наложи своята позиция. Осъзнавайки, че хората около него не винаги се надпреварват да му угодят, детето се учи да изразява и ясно да заявява своите желания.

 Възрастови кризи

Началното развитие на детето е белязано от две възрастови кризи – тези на първата и третата година. Разбира се, детето се променя непрекъснато, но възрастовата криза е нещо различно – поведението на детето се променя толкова неочаквано, че родителите често не успяват бързо да се настроят към промяната. Детето на годинка се отличава с това, че желанията му често не съвпадат с възможностите – то иска да завладее всичко, което види; да се окаже на всяко място, което привлече вниманието му; а в същото време е слабо координирано и не вярва на увещаванията на родителите. За един ден на детето на година му се случва толкова много, че почти няма вечер без сълзи, драскотини и цицини. При детето на три проблемът вече не е в активността, а в утвърждаването на неговата индивидуалност. То вече добре е усвоило нужните правила за живеене с другите и дори тези правила са му омръзнали – готово е да спори с родителите на всяка крачка, да бойкотира всякакви молби и да упорства до безкрай. И всичко това – за да докаже, че то не е просто дете, а личност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s