Защо детето ми крие разни неща?

Не знам какво да правя с дъщеря ми (6 години), която непрекъснато нещо крие. Например, вчера намерих под леглото й напълно разглобена шевна машинка – играчка. Попитах я защо машинката е в такъв вид? Детето отговари, че се е счупила и тя решила да види какво й е. Разбира се, нищо не се получило и трябвало да скрие „престъплението“. Питах я защо не ми е казала на мен или на баща си – мълчи. Добре, вероятно се страхува да не я накажем, но ние не я наказваме…Каква може да е причината за това постоянно криене?

Причина за всяко скриване е страхът. Други трактовки на детската нечестност няма и не може да има. Децата започват да крият и мамят само когато това им е нужно.

Ако Вие, например, срещнете в парка Ваш добър познат и той радостно Ви ппита: „Какво правиш тук?“, първата Ви реакция би била радостно да му кажете надълго и нашироко какво правите, с кого сте, как вървят нещата при Вас изобщо. Ако обаче със същия въпрос към Вас се обърне полицай, ще имате нужда поне от половин минута да помислите дали всичко е наред и не сте ли извършили нещо нередно.

Вашето дете, съдейки по разказа Ви, е склонно да реагира по-скоро сякаш към него се обръща полицай, а не приятел. Казвате, че не я наказвате. Вероятно обаче все за някакво поведение я наказвате. По-важно е как и за какво? Възможно е Вашите наказания за другите й постъпки тя да възприема като несправедливи. Или по-просто казано, тя много не ви се доверява. Детето в един такъв сценарий предпочита да не Ви каже истината „за всеки случай“, като така се застрахова срещу възможните неприятни последствия.

Вторият вариант за обяснение на нейното поведение (който съвсем не изключва първия) е вие самите да не й се доверявате. Възможно е да мислите, че децата по правило са лъжливи. По тази причина на фантазиите, невинните хитрости и недомлъвките може би отделяте прекалено много внимание. Разбрали за една-две неточности от страна на детето, Вие отчетливо сте му дали да разбере, че не му се доверявате и ще проверявате всяка негова дума. Детето парадоксално това поведение действа като сигнал да продължи да лъже („Все едно – така или иначе не ми вярват.“)

Въобще, най-простият начин да израсте детето честно, е да му вярвате и самите вие, неговите родители, да сте искрени с него. Лъжците се възпитават в атмосфера на взаимно недоверие. И за да отговоря на въпроса Ви „Какво да правя с дъшеря ми, която непрекъснато нещо крие“, ще кажа: не е нужно да правите нищо с дъщеря Ви, а със себе си. Например, да й вярвате. В частност – да вярвате, че за да Ви лъже, тя има достатъчно сериозни основания. А по-нататък е важно да се постараете да намерите тези основания и да отстраните причините. Един друг любопитен въпрос е: а вие, родителите й, криете ли много от детето? Често ли я мамите? Може би тя просто взима пример от вас?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s