Как най-безболезнено да се отучи детето от биберона?

Иска ни се лятото да отидем на поход с детето ни, имаме момче на почти две години. Отдавна не ползваме шишета (само пластмасови чашки със сламка), затова пък детето ни не заспива без биберон. Много ни се иска детето да се откаже от него преди похода, за да не мислим непорекъснато за биберона – дали е чист и дали няма да се изгуби някъде по пътя.

Не бих ви съветвала да форсирате отказа на детето от биберона. Ако до предполагаемия поход са останали по-малко от 2 месеца, не си струва напразно да невротизирате детето. Биберонът е важен за детето, което няма възможност да „има“ майчината гръд. Децата използват биберона като средство да се успокоят, възприемат я като важна част от самите себе си. Отказът от биберона се случва по различно време – обикновено в периода между годинка и две. Най-добрият способ да се откаже детето от биберона е изчакването до момента, когато детето ще направи това само. Ако се способства този процес, то трябва да е много внимателно. Например, веднъж да се „загуби“ биберона някъде из къщи и да се види каква ще е реакцията на детето. Ако детето се възпротиви – да се преустановят опитите. Ако видите обаче, че детето заспива и без биберон, но още не се е отказало напълно от него – използвайте това. Просто се опитвайте денем биберонът да не се набива в очите на детето, но ако детето го поиска – дайте му го без протести. Помнете, че има моменти, в които детето си иска „стария приятел“ – например когато му растат зъбки или след поставяне на ваксина.

Говорещите деца понякога доста по-лесно се отучват от биберона, когато им се разкаже традиционната „приказка“ как са я изяли зайчетата или като им се обясни, че мама е дала биберона на съседите, на които се е родило бебе. Опирайте се на подчертаването, че вашето дете е вече голямо и на него не му трябва биберон. Важно е какво точно е детето ви, дали ще му подейства подобна „рационална психотерапия“. Ако това не е вашият вариант – успокойте се с това, че все още не се е появил първокласник на първия учебен ден с букет гладиоли и биберон в устата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s