Как да оформим общата детска стая на породените деца? /психологически аспекти/

Имаме породени деца и с мъжа ми се убедихме, че е време да им отделим самостоятелна стая. Какви правила е нужно да спазваме при това?

И двете Ви деца са дорасли да живеят в самостоятелна стая отделно от родителите. Това означава, че и двете деца имат право на собствено кътче, т.е. имат право да притежават лично неприкосновено пространство. Дори ако децата се различават по възраст, в идеалния случай техните „зони“ не бива да се различават по площ и по съдържание – всяко трябва да има собствено бюро и столче, шкаф или еднакъв брой отделения в него, и собствен кош с играчки. Можете да съблюдавате тези правила повече или по-малко стриктно, в зависимост от това доколко децата оценяват „частната собственост“.

Конкуренцията е по-силно изразена обичайно, когато децата са от един пол, особено при еднополовите близнаци. Добре е зоната, която принадлежи на всяко дете, да е оформена обмислено, всяка да има свое „лице“. Уместен дизайнерски ход е да се оцветят стените в различен цвят. Още една из многото възможности е на тавана да е окачена не една, а две лампи. Важно е да имате предвид обаче, че дизайнът на детската стая ще загуби цялостта си, ако не дадете възможност на детето да подбира аксесоарите самостоятелно и така да живее в стая, която усеща наистина като свое пространство. В процеса на моделиране на детската стая въвлечете децата максимално. Решаването на практическите въпроси ще им даде чувството, че са възрастни и колкото повече душа вложат в това занимание, толкова повече бъдещето им обиталище ще им харесва и по-лесно ще се адаптират към него.

Дори в просторната стая обаче игровото пространство обикновено е малко и за да се разшири, родителите, а вероятно и вие, ще предпочетете двуетажно легло. В тези случаи между децата винаги възниква конкуренция за горното легло, а с оглед на сигурността малкото дете обикновено е предвидено да спи долу и трябва да бъде утешавано по този повод. По-добре е в утешението да използвате хумор: „Виждаш ли, няма да ти се налага да се катериш нагоре сънен, ако през нощта станеш, за да свършиш някои важни дела“. Ао не можете да си позволите две двуетажни легла (под коите да сложите бюро или шкаф), то предложете на децата да определят, примерно, с жребий на кой кое легло ще бъде дадено. Предаването на отговорността за решенията в детските ръце обикновено помага да се излезе от подобни трудни ситуации. С децата от различен пол договарянето е далеч по-просто. Например, можете да кажете, че момчетата винаги спят до прозореца, а момичетата – винаги долу. Децата обичат да се различават помежду си и вероятно ще одобрят едно такова „полово“ разпределение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s