Благотворно ли влияе на детската психика обучението в школа за манекени?

Дъщеря ми е на шест години. Занимава се успешно вече 2 години с хореография и танци. В танцовата група си има приятелка, Анна – много красиво момиченце. Моето дете много й се възхищава. И ето, наскоро Анна обяви, че ще ходи в детска школа за манекени. Моето дете, разбира се, също реши, че иска да постъпи в школата, а то е с хубава външност, има двигателна култура, можем да си позволим да й предоставим тази възможност. По-скоро ни притеснява дали това обучение няма да се отрази негативно на незрялата й психика?

Здравейте,

Всяко дете е талантливо по своему и всеки добросъвестен родител иска да помогне детското дарование да разцъфне в пълната му красота, докато детето е още съвсем малко. Въпросът е в това кой способ за развитие ще се окаже най-подходящ именно за Вашето дете. Бизнесът с модели е тежко изпитание, дори зрялата психика не винаги е способна да издържи на това натоварване. Подиумът е еднозначно противопоказен на интровертното дете. У тревожното дете стресът може да предизвика нервен срив в момента на съревнователен „пик“. Децата, преминали през школите за модели, се оказват често в ситуация, при която у тях се култивират качества, съвсем не така полезни за живота, както Ви уверяват педагозите – внушава им се лъжливо усещане за избраност и отличие от болшинството. Ако детето е добре възпитано, то това усещане ще изглежда не като високомерие, а като отчужденост и дистанцираност от връстниците с по-земни хобита. Обикновено още на 5-7-годишна възраст бъдещите модели губят естествената детска спонтанност и се държат така, сякаш са дошли на света с определена мисия. Непрестанно ги съпровожда усещането, че са наблюдавани от стотици възхитени зрители. Когато се окажат отделно от родителите си, в компания на връстници, непосветени в тайнствата на звездните занятия, „изключителното“ дете среща неразбиране. Особено, ако на въпроса на приятелите, защо ходи толкова странно, в отговор то казва, че това е „дефиле“.

Но детската външност, в процеса на израстване, се променя значително. Детето, привикнало да е звезда, в един прекрасен ден се сблъсква с това, че модата се е променила и неочаквано неговото „сияйно бъдеще“ може и да не се състои. Подиумът може да донесе полза на добре изглеждащо дете с комплекси и да способства за неговото саморазкритие и разкрепостеност. Но за това би бил далеч по-добър вариант театралното студио, в което петгодишното не учат на фотопластика или макияж, а просто помагат да се развие неговата личност. А уменията как да се държи детето, навици за професионално общуване и отговорност, възпитаване на увереност и позитивно отношение към себе си (т.е. плюсовете на школата за модели) могат да се придобият и с по-прости и безопазни способи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s