Автентичното движение или мъдростта на тялото

/Превод на статията на „Аутентичное движение…“ с автор Ирина Бирюкова. Превод от руски език – Силвия Давидова-Иванова/

„Автентичното движение ни помага да вярваме в присъщата на телата ни мъдрост.  То е практика, която ни учи да бъдем самите себе си в присъствието на другите.“

Андреа Олсен

   Иска ми се да се спра на направлението в танце-двигателната терапия, което наричаме „автентично движение“, доколкото тази практика има огромно значение в работата ми като практикуващ психолог, дори тогава, когато използвам вербална модалност. Целта на тази статия е да представи автентичното движение на руското психологическо общество, да го запознае с основите на дълбинното движение и да припомни, че мъдростта е винаги с нас и в нас – в потока на тялото ни, в неговото Дао.

   В голямата терапевтична област, наречена танце-двигателна терапия, автентичното движение се явява отделно направление. Основател на този мето е Мери Старк Уайтхаус – танцьорка и преподавател по модерен танц. В началото на 20 век тя се обучава в танцова импровизация при Мери Вигман в Германия. Усвоеното Мери Уайтхаус връща в Лос Анджелис и започва да използва импровизацията в процеса на преподаване и в своите хореографски композиции.

   В хода на времето, танцът, с който тя се занимава и това, което показвали в танците си другите, престават да я удовлетворяват. Самата тя е абсолютно съгласна с популярния през 50-те години лозунг, че модерният танц е мъртъв. У Мери Уайтхаус се открива редкият дар да вижда символичния смисъл във физическото движение и, логично, тя започва да изследва символичните, изразителните и комуникативните аспекти на човешкото движение. Уайтхаус назовава този способ за работа – „движение в дълбочина“ (movement in depth) или „дълбинно движение“, което тя продължила да преподава до края на живота си (Pallaro, 2000). Особен тласък за концептуализацията на този подход дава личната психотерапия на Уайтхаус – творчески и лични проблеми отвеждат основоположничката на автентичното движение в кабинета на юнгиански аналитик. Така, аналитичната психология й помага да концептуализира онова, което тя чувства и прави винаги, но не намира достатъчно думи, за да го изрази (Franz, 1972). По-късно М. Уайтхаус преминава професионално обучение по аналитична психология в Цюрих. Терминът „автентично движение“ е въведен от нейни ученици, сред които не може да се подмине името на Джоан Чодороу, танц-терапевт и юнгиански аналитик, която развива автентичното движение именно като форма на активно въображение и способ за работа в дълбинната психология и анализа. Другата именита ученичка на Уайтхаус – Джанет Адлер – от своя страна разширява разбирането на ролята на наблюдателя и разработила практика за наблюдение и способи за подготовка на свидетелите.

   Какво е автентичното движение? Самото понятие „автентичност“ е свързано със значението на истинност, съответствие на самото себе си. Автентичното движение е метод за активно въображение в движение. То представлява вид медитативна практика, при която главни се явяват взаимоотношенията във връзката свидетел-движещ се. Последният започва движението си от точка на покой, той чака момента, в който неговите вътрешни импулси ще придобият форма и ще се изразят в поза и в движение. В автентичното движение клиентът се учи как да превъплъщава в осъзнато всичко, което може да усети, всяко физическо усещане. Това умение, от своя страна, развива способността му да се фокусира върху физическите си усещания, вътрешните преживявания, този вътрешен опит, който може да придобие формата на образ, звук, емоция, а по-късно този опит-преживяване да се трансформира в движение.

   При този подход телесният опит се изразява без вмешателство и контрол на разсъдъка. Така, безсъзнателното придобива форма и става видимо за съзнанието. Тялото се превръща в проводник към дълбините на човешката психика, към океана на безсъзнателното. Този процес прилича на съновидението. Тук сънува тялото, така чрез образи се хвърля лъч светлина в тъмните ъгълчета на вътрешния свят на един човек. А доколкото човек  обикновено следи за актуални сензорни импулси, на бял свят идва най-важното, най-актуалното. Понякога, това може да съвпада с очакванията на движещия се, а може да бъде и твърде неочаквано за него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s